lördag, oktober 20, 2007

Sånt som händer i Europa -- och således också här

Här händer det grejor. Man beslutar om en ny konstitution, och jag önskar att det vore självklart att alla EU-medborgare skulle få lov att säga sitt om saken i en enda stor folkomröstning. Jo, jag för min del är EU-positiv, men när jag hör Fredrik Reinfeldt säga att "Det skulle bli fel diskussion" och ange det som skäl att inte folkomrösta i Sverige, då undrar jag om diskussionen någonsin kommer att kunna bli "rätt". Sålänge den gemene medborgaren lämnas utanför viktiga beslut kommer den gemene medborgaren inte heller att känna sig som en del av EU på rikigt gissar jag.
Två andra anmärkningsvärda beslut på europanivå ska nämnas: för det första har en resolution om att stärka sexarbetares ställning i samhället antagits i Europarådet -- vilken, som man kan läsa hos Isabella, motarbetades av svenska politiker -- för det andra antog EU:s ministerråd ett beslut om stärkta sanktioner mot Burma i måndags -- vilket recenseras här.
När får vi vår se/hörvärda Europakanal eller läsvärda Europatidning -- utan de skräddarsydda positiva beställningsartiklar Margot Wallström förespråkat?

4 kommentarer:

stefan hallgren sa...

Det skulle väl bli fel resultat också, antar jag. Det otacksamma folket röstade ju nej till EU-valutan, och lär inte ha mycket större tilltro till någon EU-konstitution. Det är dessutom en underlig twist i det hela att EU:s politik i "syndfrågorna" (prostitution och droger) går på tvärs med den linje som samtliga svenska partier har stått för väldigt länge, och ändå är det dessa partier som vill baxa in det motvilliga folket i syndens EU. Ja, det blir nog bara "fel diskussion" av alltihop...

Charlotte sa...

Visst är det ironiskt, det där med syndfrågorna? Och ja, rädslan för fel resultat är nog egentligen starkare än den för fel diskussion, misstänker jag... så är det ju vad jag vet bara troliga nejsägare inom partiväsendet som går ut och kräver folkomröstning.

Karin sa...

För fan, en europakanal, det vore något. En alleuropeisk nyhetskanal- vilken jäkla grej!

Jag tänker att den ska ta upp nyheter från hela världen, men där hela Europa är grunden - inrikes liksom.

Det kanske skulle tvinga fram en tillgänglighetsrevolution inom hela EU. Eftersom informationen blir intressant måste den också gå att få tag på även för andra än just de systemare som byggt EU:s datasystem.

Jag tycker att vi startar den!

Charlotte sa...

Ja! Jag kan ta mig an kulturbevakningen!