måndag, april 02, 2007

nio bandnamn och en filmfestival


Jag tror det var min gode vän Jonas som en gång tyckte detta skulle vara ett bra bandnamn (för er med begränsade datorer finns det alltså en bild härovanför på en kvinna som utbrister "Jag tyar inte längre Karl-Oskar!"). Det är bara att instämma. Annars finns det ju också väldigt många bra namn på existerande band: The Kristet Utseende, Fint tillsammans, Judas Priest och Iron Butterfly är några av mina favoriter (jag vet, de har helt olika karaktär). Faktum är att det finns så många bra bandnamn att de snart kommer att ta slut! Så, kära ungdomar, jag erbjuder några av mina egenhändigt påkomna till er där ute som har en namnlös musikorkester. Mitt enda krav på motprestation är att ni riktar ett tack till mig på den första cd-skivan, eller vad det nu blir för format på musikutgivningen i framtiden. Here goes, med förslag på lämplig genre inom parentes för varje namn:
Young Doctors in Love (synthpop)
Flores para los Muertos (industri, satansmusik)
Melodrama Queen (artyfartypop)
The Candy-Coloured Clowns (doo-wop)
Liten vacker slav till salu (feministisk punk)
Johnny Stravinsky & his Psychosexual Liberation Front (country & western)
It's All Bossanova to Me! (electro)
Dead Cthulu Awaits Dreaming (world music)
The Carmilla Love Bites (disco)
Håll tillgodo!

Ett annat ljust budskap är att det anordnas en festival med film av kvinnliga regissörer i Malmö nu under april (18-20/4). Programmet finns som pdf-fil här. Visst är det på sätt och vis bisarrt att klumpa ihop filmer av kvinnor på det här sättet, men så länge fruntimmers utstickande hakor ständigt drunknar i ett hav av män är det ändå påkallat.

19 kommentarer:

Jonas Nirfalk sa...

Ett sånt fantastiskt initiativ! Gillade ju speciellt "The Carmilla Love Bites" – en orkester jag gärna skulle dansa till.

Charlotte W sa...

Jag trodde nog det skulle vara nåt för dig! :)

Marcos - Credpool.com sa...

Det finns ju massor att ösa av på det här ämnet: Death Cab for Cutie, Fine Young Cannibals, Fantastic Plastic Machine, Fatboy Slim, Guided By Voices bara för att nämna några! :-)

Charlotte W sa...

Sant. Det går nästan inte att sluta när man väl börjat. Southern Death Cult, The Grateful Dead, Front Line Assembly, Gun Club, Jesus and Mary Chain mfl mfl mfl....

Masoud sa...

Har du inga bra metallbandnamn? Varför ska bara ungdomar starta band? ;)

Charlotte W sa...

Ja, det har du rätt i Masoud -- klart man ska kunna starta ett band i vilken ålder som helst egentligen. Fast för egen del är det så att jag nog bara skulle känna mig fånig om jag skulle försöka spela rockpop idag, till skillnad från i yngre dagar, när jag egentligen inte ville något hellre.:)
Hm, metallnamn säger du...så lätt och därför så svårt. Känns som att det räcker att slänga in död, sjukdom, smärta och fördömelse så har man ett bra metallbandnamn. Death, Decease and Damnation kanske? Risken finns att någon band heter så redan förstås. Där finns det verkligen mycket bra bandnamn! Tänk på ett namn som Cradle of Filth t ex. Låter inte så charmigt tänker man kanske men visst är det catchy! Går liksom inte att få ur skallen.
The Masque of the Red Death efter Poes novell är ett annat förslag. Eller det lite mer sofistikerade Bone Structure? Men ärligt talat, bäst vore ett namn som inte är alltför stereotypiskt metall, och där räcker nog inte min fantasi till tyvärr.

Charlotte W sa...

Fast nu stavade jag fel förresten. DISEASE heter det väl, inte decease.

Johan sa...

Ja, om det är sjukdom du är ute efter heter det disease. Det hade dock varit svårt att gissa om du inte rättat dig, med tanke på att decease passar alldeles utmärkt in i sammanhanget, med tanke på att det betyder att dö (med är inte helt synonymt med to die, naturligtvis) och kan ta formen av ett substantiv som beskriver denna händelse.

//JJ

Charlotte W sa...

Ja, det var sjukdom jag var ute efter alltså. Men tack för denna semantiska utredning!

jacobsteel sa...

Lysande tråd. :D Lard var ett gammal fint band. Culturcide, Butthole Surfers... Sen är ju Bultande Brosket ett tjusigt gammalt namn. Men "Jag tyar..." rackarn... det är svårslaget. Även om Totalt Jävla Mörker faktiskt kanske vinner på poäng..

Charlotte W sa...

Hehe. Ja Totalt Jävla Mörker är verkligen mycket bra. Och kroppsnamn är ett tacksamt område....Njurmännen, Köttgrottorna...

Björn sa...

Det fanns ett gammalt punkband som hette "klart grabben skall ha en husvagn" och det tycker jag ännu är oslagbart även om "Shamanic Tribes On Acid" också är ett trevligt namn

Charlotte W sa...

"Klart grabben..." är ett mycket bra namn, men var det inte ett proggband? Proggen hade, präktigheten till trots (förlåt proggare!), också en del fina bandnamn. "Fläsket brinner" är inte heller så dumt.
Och apropå ditt andra namntips, det påminner mig om "Gay Bykers on Acid", ett kortlivat garageband man var tvungen att älska p g a namnet. Undras vad det mer finns för "...on acid"-namn?

Björn sa...

De kompisar till mig som använde namnet var punkare men de kan ha "lånat" det, deras hit(?!) var "håll käften pensionär". Vid en snabb sökning så tycks du ha mer rätt än vad mina minnesbilder vill ge sken av men dom gjorde ingen större succé mina kompisar så det kan ju vara det faktum som gör att jag inte hittar något om dom.
På tal om punkband så var jag vän med musikerna i Tampax Strett och Snutslakt som är mycket punkiga namn om jag får säga det själv.
Jag kom dock på att Kjell Alinge och Janne Forsell i deras eminenta radioserie ”Hemma hos..” hade en sketch där ett antal (påhittade) bandnamn nämndes däribland ”Helikoptern Kräks” och ”Älgarna Brinner I Hängselpattarna” (Svårslaget det sista namnet )

/ b

Charlotte W sa...

Ah, Tampax Street...de gillade jag skarpt. Och Hemma hos...mmm...

Björn sa...

På tal om tampax street http://www.last.fm/music/Tampax+Street

/b

Charlotte W sa...

Tack för det Björn!
Ibland känns det nästan som om tiden har börjat gå i en loop...:)

Konstapan sa...

Ett av de hårdaste bandnamnen ever måste ju vara And you will know us by the trail of the dead. Metal! :)

Charlotte W sa...

Ja, det är ett tungt namn. Nästan lite läskigt.