onsdag, april 11, 2007

herr roslund försämrar livskvaliteten

Här i Malmö har vi mer än vår beskärda del av knäppskallar i politiken. En av de obehagligare är moderaten Carl-Axel Roslund -- en person som gjort sig bemärkt för sexism, homofobi, klasspolitik a la artonhundratal och nu också ren, oförblommerad främlingsfientlighet. Det var i dagens P1-morgon som Roslund gjorde det makalösa uttalandet att det är "osvenskt att tigga". Han, och otroligt nog också hans partikollegor här i Malmö, vill förbjuda tiggeri på stadens gator. Enligt honom finns det inga svenska hemlösa bland dem som tigger, och det vet alla i Malmö. Istället handlar det om människor som ser östeuropeiska ut och som kommer hit i ligor. Ett helt otroligt uttalande -- här har jag, malmöbo sedan mer än tjugo år, regelbundet gått & gett pengar till missbrukande menlösa malmöiter. Man lär sig känna igen dem. En del har börjat sälja Aluma (de hemlösas tidning), några av dessa faller ifrån den verksamheten eftersom de inte klarar av de krav som är förknippat med detta. Herr Roslund har aldrig brytt sig om att tala med någon av de tiggare han vill förbjuda. Han anser sig veta hur det ligger till med allt ändå. Han anser sig ha rätt att dehumanisera de östeuropeer som kommer hit och vars liv han inte vet något om. Han har hållit på med socialpolitik i flera decennier, säger han, och därför anser han sig veta att "ingen behöver lida nöd i Sverige" -- att socialen ställer krav på nödställda människor för att de ska få hjälp, krav på drogfrihet och "skötsamhet" som inte alla kan leva upp till, det är inget han har klarat av att begripa under hela den långa tiden och han tycker inte att han behöver lyssna på de som efter att ha gjort förstahandserfarenheter kan berätta för honom hur saker och ting fungerar.
Det är kanske på sätt och vis logiskt att Roslund inte begriper hur det kan funka, det där med att vara blottställd och lida nöd i Sverige. För moderaterna har ofta en syn på socialpolitik som går ut på att de mindre bemedlade eller mindre välanpassade (ungefär samma sak) ska uppfostras. En syn som i stort sett överensstämmer med mycket av det som händer på socialkontoren, och därför en syn som inte upptäcker missförhållanden. Om någon asocial jävel står och tigger är detta för Roslund bara en anledning att med högröd nuna undra vafan människan inte bara precis tar och skärper sig för istället för att fula ner stadsbilden. Tja, varför inte löpa linan ut Carl-Axel, man skulle kanske kunna inoperera ett litet datachips i ärmen på alla malmöbor, ett chips som talar om hurdana ekonomiska tillgångar man har och kan skilja ut dem som har fast bostad från dem som för en suspekt omkringflackande tillvaro. Socialen kan tillgodose sina klienter med särskilda "socialchips", där belöningspoäng för skötsamhet ger vissa tillgodohavande i stadens matvaruaffärer medan överträdelser såsom att inte aktivt ha sökt tillräckligt många arbeten eller ha vägrat lämna urinprov för drogtest ger minus i tillgångar. Poliser, och varför inte särskilda tjänstepersoner vid stadens infartsleder, kan utrustas med scanners och datautrustning som enkelt kan skilja agnarna från vetet och avgöra vem som har rätt att vistas var. Ägare till finare etablissemang och mer högklassiga köpcentra såsom Hansacompagniet har naturligtvis rätt att förse dörrvakter med samma utrustning. Det är ju viktigt att tänka på vilken status varumärket "Malmö" har sett i ett internationellt perspektiv.
Tråkigt nog måste man ta Roslund på allvar, inte bara för att han har malmömoderaterna med sig utan också för att samma tongångar hörs från moderat håll i Helsingborg (där man för övrigt också vill förbjuda ungdomar att vistas på skolor de inte är elever i). Dessutom finns de allt populärare SD, som tacksamt slickar i sig herr Roslunds oblyga etnocentrism, i flanken. Carl-Axel, jag ser dig och det du står för som ett samhällshot. Du sprider värderingar och åsikter som gör livet svårare och lite mindre värt att leva. Du står för en livs- och människofientlig politik. Du trampar på andra utan att tveka och har inte ens vett att skämmas för det.

17 kommentarer:

Alexander sa...

Nu vill jag inte påstå att herr Roslund har rätt lösningar på samhällsproblemen, men har du det? Jag skulle vilja läsa mer om vad som är effektivare och bättre än uppfstran när det gäller hanterandet av problemen med hemlösa. Som jag har förstått det handlar det väl oftast om folk som har fått väldigt mycket hjälp men ändå inte klarar sig själva. Min intuitiva reaktion är då att det krävs antingen en effektivare beteendemodifikationsstrategi för dessa personer eller ett effektivare välgörenhetssystem. Kanske både och. Har du något i åtanke eller ville du bara uttrycka förskräckelse över 1800-talsmänniskans återinträde i det moderna samhället? ;)

Isabella Lund sa...

Jag uppmärksammade också detta Charlotte. Sådana uttalden representerar en vidrig människosyn!

Att människor ger sådana politiker sina röster är ofattbart, det är ett hårt samhälle vi lever i idag. Så hårt att de flesta tryggar sitt eget bo bara och skiter i andra.

Tack o lov för att det finns människor som du Charlotte :-)

Kram!
Isabella

TomTom sa...

Bra Charlotte! Hörde också inslaget i P1 och blev förvånad över Roslunds brist på verklighetsförankring. Men det är väl som vanligt, det är synen på ens medmänniskor som definierar varifrån på den politiska skalan man hamnar...

jacobsteel sa...

Och just som man gnällde på göteborg... ojoj... suveränt rutet!

Charlotte W sa...

Alexander: nej, jag har inte de vises sten.:) Men jag skulle vilja se mycket mera av ovillkorad hjälp från samhällets sida. Då tänker jag t ex på sådant som krav på drogfrihet på härbärgen e dyl. Alla har rätt till liv, även missbrukare. Så borde det också vara mycket lättare, ställas lägre krav för att komma i fråga för metadon/subutexbehandling t ex.
Hemlöshetsproblemet handlar också om att det är alldeles för lätt att vräka folk idag. Det finns många olika typer av hemlösa, långt ifrån alla har någon slags "beteendestörningar".
Men ja, mitt syfte med den här posten var förstås att uttrycka min bestörtning över Roslunds & hans partikamraters attityd.

Charlotte W sa...

Puss&kram på er andra, inte minst Isabellababy! Och på Alexander också förresten. :)

Anna-Lena Lodenius sa...

Inte för att det har med saken att gör (eller lite kanske). Var det inte Carl-Axel Roslund som gav ut en skiva också? Med vedervärdiga låtar som Fantomen (om mjölk och Fantomen om jag minns rätt) och väldigt sexistiska och småpornografiska texter i övrigt. Urk! (www.sunkit.com hade en artikel om honom).

Charlotte W sa...

Ja precis Anna-Lena! Klicka på ordet "sexism" i posten så ska du komma till en aftonbladsartikel som handlar om en av hans texter, en helt otroligt vidrig sådan.

Thomas Svensson sa...

Din berättelse visar, tycker jag, att den tidvis överintellektuella debatten om Sverigedemokraterna är för enkel att ägna sig åt, det är dessa etablerade hejdukar som skall hängas ut. Och det gör du med besked, utmärkt!

Björn sa...

En sak som detta radioprogram förstärkte var mina fördomar om (vissa typer av) skåningar. Jag vkan säga att jag vaknade till ordentligt när denna herre talade. Jag hade lite svårt att hålla mig för skratt då jag hörde hans självgoda skånska röst (jag har ingenting emot skåningar men jag har fördomar om vissa skåningar som han glatt bekräftade) bräka ut rena dumheter. Det roligaste av allt var när den andra personen (kommer ej ihåg namnet) som jobbade dagligen med uteliggare och därmed väldigt enkelt kunde kontra med en mer verklighetsnära skildring fick den gode skåningen att låta precis så vilse i mössan som han var/är

/b

Charlotte W sa...

Hrmpf...stockholmare..:)
Visst, Roslund är som gjord för att förstärka fördomar mot (vissa) skåningar. Hade du sett honom in action, högröd i ansiktet och aggressivt viftande med armarna, hade du fått ännu mer vatten på din kvarn. Den malmöitiske småpåven, ja det kanske faktiskt är en typ för sig. En rälig typ. Tur att vi har coola killar som Zlatan & Timbuktu (från Lund iofs) som motvikt.

jimpan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
jimpan sa...

Obehaglig typ.

Jag tänker inte på dig som skåning, Charlotte. Men det slår mig att det kan du vara...

(Jag är för övrigt från Värmland, men det har jag kanske sagt förut. Låter som Roland i "Torsk på Tallinn", på ett ungefär.)

Charlotte W sa...

Va, är du från Värmland! Vilken chock! Värsta göteborgaren, trodde jag.
Jag är tamejfan skåning. Min släkt är strävsamma bönder från göingetrakten, men själv är jag uppväxt i en håla utanför Lund och låter lite trist lundensisk fast jag eftersträvar malmöitiskan.

jimpan sa...

Närå. Min släkt är strävsamma bönder från Småland och (mindre strävsamma?) torpare från Finnmarken i Värmland. Sand var namnet på ett torp utanför Sunne. Fast jag skojade bara, pratar mer västsvenska än värmländska...

Malmö är grymt (önskar att majorna var lite mer likt möllan), malmöitiska också (tror jag, har inte sån stenkoll på de skånska dialekterna.)

Charlotte W sa...

Ja, jag trivs fint här i Malmö faktiskt. Men Göteborg är också en fin stad med en härlig dialekt.
Förresten, om du är i Malmö någon gång & har tid över så hör gärna av dig -- jag bjuder på kaffe eller så. Förr eller senare hade det varit kul att ses i den fysiska verkligheten!

jimpan sa...

Självklart! Dito.