måndag, januari 22, 2007

mysko rapportering

Jag har sett två inslag på SVT om mordet på Hrant Dink i Turkiet, jag har läst 3-4 artiklar i svensk press om detsamma. Genomgående har det undanglidande språkbruket i fråga om folkmordet på armenier -- den fråga som lett fram till Dinks död -- varit. Man skulle av svenska mediers rapportering kunna tro att det är osäkert om något folkmord verkligen ägt rum. Att det hela, på hardcorepostmodernt vis, bara handlar om olika berättelser som kommer i konflikt med varandra. Följande citat ur en artikel i Svd är typiskt: "Hrant Dink ville få turkarna att lyssna till armeniernas historieskrivning om det osmanska rikets sönderfall när armenierna gjordes till syndabockar och utsattes för det som många ser som 1900-talets första stora folkmord." Hm, "armeniernas historieskrivning", "många ser som".... På TV talades det obestämt om "massakrer" och "beskyllning om folkmord". Wtf? Varför?

6 kommentarer:

Kurdistan and Hayastan sa...

Tack! bra "post" av dig och jag hoppas att få läsa annat bra i framtiden av dig! du kan också läsa om samma ämne i min blog!

MVH Gurgin

Kurdistan and Hayastan sa...

http://kurdisharmenian.blogspot.com/

charlotte sa...

Tack för tipset - intressant blogg!

jimpan sa...

Bra frågor! Något att spinna vidare på för frihetligt forum, kanske?

charlotte sa...

Hm, jag förstår att du är angelägen om att få in texter, men jag är inne på ett lite annat spår som jag nog inte riktigt orkar ta itu med förrän till helgen. Lider av sömnbrist just nu, orkar inte tänka & formulera mig på den höga nivå som Frihetligt forum kräver...:)

jimpan sa...

Låter bra med ett annat spår också. Men hetsa inte ihjäl dig, ta det lugnt. Allt gott!