torsdag, juli 01, 2010

Några färska exempel på den fördom vi enligt många inte längre ska ha några problem med

En bild tagen från t-banan i Rågsved.

Samtidigt talar författaren Staffan Ekegren i Örebro om vikten av att bojkotta israeliska varor - med motiveringen att för israeler, som ju tycker om att göra sig till världens offer, är pengar det som ligger närmast hjärtat.

Och i Svenska Dagbladet bidrar Cordelia Edvardsson med en märklig historia som både involverar Franz Kafka rent konkret och är hårresande kafkaesk i sig själv.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är det lagligt i Sverige att klistra upp dylikt?
EL

Charlotte W sa...

Det finns ju en lag mot hets mot folkgrupp men ribban ligger väldigt högt för att bli dömd enligt den. Här är det väl också rätt omöjligt att veta vem som skulle lagföras.

Anonym sa...

Jo, jag har läst om det. Men det borde finnas 2 lagar, en emot hets mot folkgrupp och en emot antisemitism. Om någon blir tagen på bar gärning med att klistra upp smörjan så skulle det finnas en lag man kan applikera.
F.ö. tycker jag det var rätt dålig svenska av "författaren":-))
EL

Charlotte W sa...

Men det kan vi väl inte ha.
I så fall får vi ju också ha en särskild lag mot anti-ziganism, en mot islamofobi, kanske en mot sexism etc etc... Det blir väldigt många lagar om vi ska ha en särskild lag mot varje enskilt fördomsmönster...

Anonym sa...

Det har du rätt i. Det räcker nog med en lag som förbjuder uppmuntran till våld och rashat. Finns det en lag som förbjuder påtvingade äktenskap? En lag som just har upptagits av den franska senaten:-)
EL

Charlotte W sa...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3710785

Anonym sa...

Tack! Flera intressanta upplysningar. Sverige ser ut att ha mindre problem än i Frankrike där det nu är säsongen för tvångsäktenskap. Ung 70,000 flickor varje år är offer för denna "tradition".
EL

Charlotte W sa...

Det är i sanning förfärligt.