lördag, april 24, 2010

Bäst i test

"Allt som inte är vulgärt kan platsa under begreppet fin borgerlig kultur", skriver Göran Skytte i Svenskan. Det är hur komiskt som helst. Anyhow, det blev en företrädare för vad som idag platsar som fin borgerlig kultur som vann i Kamferdroppars tävling om vilket skandalkonstverk som är mest älskansvärt (högermarginalen). Nämligen Stravinskijs Våroffer, som på sin tid (1913) fick publiken att skrika oförskämdheter. Och det handlade inte bara om att musiken upplevdes som chockerande utan också om själva dansuppförandet som ansågs "primitivt".
Joffrey-baletten gjorde 1987 en rekreation av Nijinskijs ursprungliga koreografi (tillsammans med Roerichs scenbild och kostymer), och här är den sista tredjedelen med balettens klimax där offret dansar sig till döds:(Man får stå ut med att klippet börjar lite mitt i.)

I övrigt var det en spännande omröstning där De Geers Skända flaggan och Vilks förbannade rondellhund länge låg sida vid sida med Våroffer, tills sistnämnda ryckte ifrån samtidigt som Motorsågsmassakern dök upp som en dark horse och började plocka röster.
Våroffer är en högst värdig vinnare. Jag är dock lite besviken över att de falska Brillo-boxarna inte fick fler röster. Det är ju ett underbart häxmästarspratt.

6 kommentarer:

Hynek Pallas sa...

Skyttes krönika var det enda som trängde igenom baksmällan och förmådde framkallade känslor i morse. En hel rad av dem faktiskt - med crescendo någonstans kring Bob Marley.

Det är texter som dessa från Skyttes skarpa penna som gör att jag förstår varför blaskan håller sig med honom: även vi måste ju ge utrymme åt det vulgära ibland.

Charlotte W sa...

Hehehe.

Anonym sa...

Måste erkänna att jag röstade på oinformerad grund: jag kände inte till alla konstverk men älskar Våroffer speciellt och då blev det den.

Om Göran Skytte: känner även till denne bara perifirärt men uppskattar att han dragit sig ifrån den likriktade sekterianska (sekteriska?) vänstern - om jag fattat rätt, vilket inte är säkert. So why don't I just shut up, Charlotte? Käringar och gubbar mot strömmen ska uppskattas för att de tänker själva även om de tänker lite si och så. Att Göran Skytte dissas till max är månne extra förakt mot avfälling. :)

A-K

Charlotte W sa...

Jag förstår mig inte på dig A-K! Du verkar för mig vara en allmänhumanistiskt orienterad människa. Men en människa som sprutar etter från höger till vänster tycker du är ok medan de som sprutar etter från vänster är helt förkastliga... Skytte är hursomhelst precis lika sekteristisk idag som han var igår. Han är bara med i en annan sekt nu. Jag ser inte honom som motströms utan som extremt medströms - han var extremt vänstersekteristisk när "man" var så i hans generation & han är extremt högeravfällig sedan "man" istället blev så.. En som tänker själv är i så fall snarare en snubbe som Göran Rosenberg.

Anonym sa...

Jag såg artikeln som provocerande och mot 68-elitismen. Go, Skytte, tänker jag, där får de fisförnäma på den kanten, de som glorifierade i sin radikalism men nu bär frack och långklänning som andra fisförnäma.

Sedan vet jag inte mycket om Skytte, vilket jag skrev. Att folk sedan blev provocerade är deras problem. Jag tror han använde sig av medveten överdrift. Men du är mer insatt.

Sedan uppskattar jag mycket av Göran Rosenberg. Visst tänker han själv men hur han tänkte om somligt är för radikalt för mig.

Menar du att Skytte var en vänstersekerist som med glädje hyllade världens vänsterdespoter, en sån som Ohly? Och att han nu inte tänker själv? Aldrig tänkte själv, utan lätt drogs med? Ja, kanske. Ingen är väl så selotisk som en ny konvertit? Peace, Charlotte!

A-K Roth

Charlotte W sa...

Peace woman! :)