onsdag, november 04, 2009

Om Defamation

Jag skriver om Yoav Shamirs dokumentärfilm Defamation i Expressen idag.

Alla synpunkter man kan ha på en film som den får inte rum i en kort kultursidesartikel. En sak jag också hade velat gå in på är hur den brittiske sociologen David Hirsh används i filmen. Han dyker upp som någon som påminner om den israeliska ockupationen och den chauvinistiska behandlingen av palestinier, och om hur detta leder till fientlighet mot Israel. Problemet är att han på så vis tycks bekräfta filmens bild av hur antisemitism-kortet är något som spelas ut i tid och otid när det i själva verket vanligtvis handlar om "kritik av Israel" eller om en allmän oförmåga att tolka omvärlden rätt från judiskt håll. Hirsh är dock utanför filmen någon som inte bara är kritisk mot israelisk högerpolitik utan också en av de som skarpast kritiserar faktiska uttryck för antisemitism i brittisk vänster och annorstädes. Hirsh är den som myntat begreppet "Livingstoneformuleringen" - "så fort man kritiserar Israel anklagas man för antisemitim!" - enligt vilken Israel används för att tysta en debatt om antisemitism. Istället för tvärtom.

13 kommentarer:

olatidman sa...

vilken härlig presentation "Skeptisk till verkligheten" haha:)

Guardian sa...

Nåja, “Livingstone formuleringen” är väl knappast någon allmänt vedertagen tes.
Det hela handlar väl snarare om en borgmästare som borde ha hållit truten, och sedan försöker bland bort korten.

Utan denna fjäder så bygger Hirsh sedan en hel hönsfarm.

Charlotte W sa...

Nä det är säkert inte allmänt vedertaget, särskilt som det är ett rätt nytt begrepp. Men det är hyfsat spritt och vi är en hel del som tycker att han verkligen satt fingret på nånting där, Hirsh.
Även om det är döpt efter Livingstone & utgår från honom så diskuterar ju H en rad andra exempel där det kan användas. Du har väl läst pdf-texten jag länkar till? Hönsfarmen finns där redan, utan att någon behöver bygga den.

Charlotte W sa...

Ola, senkommet tack :)

Fredrik Stangel sa...

Guardian: Livingstoneformuleringen är en term, ingen tes.

Charlotte W sa...

Helt rätt Fredrik - tack för påpekandet.

Guardian sa...

Fredrik
Jaha, och...?

Fredrik Stangel sa...

En term behöver inte vara "allmänt vedertagen", den används rakt på efter definition. Det är alltså ingen fjäder av vilken man kan förebrås för att bygga någon hönsfarm.

Anonym sa...

Bekvämt att ha en term för en företeelse som är så relativt vanlig i debatt men som är så jobbig att beskriva. Nu kan man bara säga till valfri aningslös,"Äh, du gör en Livingston, vet hut!" En svensk variant kunde vara, "Äh, du gör en Linderborg!"

A-K

Charlotte W sa...

Precis, A-K!

Fredrik Stangel sa...

A-K: En Lindeman?

Anonym sa...

Fredrik, jag tänkte väl på hon Åsa! :)Vem är Lindeman? Nästa gang säger jag, "The livingstone (method), I presume?"

A-K

Charlotte W sa...

Va, känner du inte till Hasseåtages Lindemanfigur? Är det så längesen du emigrerade till Amerikat? :)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lindeman