torsdag, november 26, 2009

Tanjahyllning

Jag har ju varit en dålig bloggerska på sistone, har bloggat lite och framför allt försummat det där med att hyllande länka till andra bloggar. Det måste man göra ibland. Nu tar jag igen det litegrann.
...och föremålet jag vill hylla är den Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina. Det är i och för sig inget nytt. Jag lär ha länkat uppskattande till henne många gånger förut. Men nu har hon verkligen varit extra duktig under hela hösten, och jag har inte förrän nu haft orken varken att kommentera hos henne eller spinna vidare här på min egen blogg. Lite senkommet vill jag uppmärksamma ett inlägg från i september, Killar är världens bästa kön, tillägnat alla oss tjejer/kvinnor som är eller har varit "one of the guys" - och känt en sjuk form av stolthet för det. Det där är ett syndrom som inte nödvändigtvis försvinner med åldern. Även medelålders umgänge är ju ofta deprimerande bekönat, och jag för min del kan fortfarande råka ut för att vara den enda kvinnan i öldrickargänget. Det kan också fortfarande hända mig att män talar med mig om kvinnor/tjejer som om detta vore en grupp jag inte tillhörde. Till mitt försvar ska jag säga att åtminstone den delen av hela "one of the guys"-syndromet är något jag aldrig varit bekväm med. Det känns bara förnedrande både för mig själv, vars faktiska kön blir förnekat, och de kvinnor/tjejer om vilka det generaliseras på ett ofta nedsättande vis.
Nå, på sistone har Tanja varit i högform och skrivit tre strålande inlägg på raken. Två om det där med "väsen-kvinnor" (I, II), och ett om den märkliga diskussion om förhållanden mellan äldre kvinnor & yngre män som förs. Det är bara att läsa.

7 kommentarer:

Mariah sa...

Jag gillar också Tanja (utom att hon skriver hen -- syftet är ju gott, men HEN???). Tror faktiskt jag hittade Phone Phucker-bloggen via dig once upon a long time ago.

Charlotte W sa...

"Hen" är ju ett jättebra ord! Med anor ända till 60-talet, minst. Har ofta tänkt att jag själv borde använda det konsekvent (men brukar lyckas glömma bort det alltsomoftast, tyvärr).

Anonym sa...

Det är bara att jag är så anglifierad att jag tänker "höna"!

Mariah sa...

Nu tryckte jag publicera utan att tänka mig för. Det var inte meningen att det skulle bli anonymt.

Charlotte W sa...

Hihi. Det har jag faktiskt inte alls tänkt på.
Jag är väl kanske i grund och botten mer germanofierad än anglifierad (trots att jag slänger anglicismer omkring mig precis hela jävla tiden).

Tanja Suhinina sa...

Oj. Herregud. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag blev jätteglad. Tack!

Charlotte W sa...

Ja, mer behöver du ju inte säga :)
Bra att du blev glad.