onsdag, augusti 01, 2007

Helt fel, Adaktusson!

För inte så länge sedan fick jag till min egen förvåning anledning att hylla Lars Adaktusson för en krönika han skrivit i SvD. Nå, nu är saker och ting back to normal. Nu har karlen istället skrivit en helt idiotisk krönika (fortfarande i SvD). Rubriken, som ger en rättvisande bild av innehållet, lyder (suck)

Vilseledande tala för ”de lyckliga hororna”

Det är så himla tjatigt.
Och så här går det:

Distinktionen mellan påtvingad och frivillig prostitution är en uppfinning av sexindustrin för att dölja det faktum att det i grunden handlar om ett brutalt utnyttjande av trasiga människor.
En av initiativtagarna till den ideella föreningen Talita, som stödjer personer som vill lämna ett liv i prostitution, bekräftar bilden:

”Vi har träffat hundratals kvinnor och män som när de säljer sexuella tjänster aldrig skulle hävda annat än att de gör det av egen fri vilja. De säljer sex med ett leende – men när ingen ser…”

Det är i det perspektivet man bör ta del av det märkliga som nu pågår i den offentliga debatten. När författaren Petra Östergren gör en ”kritisk genomgång” av prostitutionsmotståndet och talar om att föra ”de lyckliga horornas” talan, är det en förvrängd bild av verkligheten som förmedlas. När prostitution framställs som vilket jobb som helst eller en fråga om sexuell läggning är det i själva verket sexköpare, hallickar och människohandlare som applåderar.


Kära Lars Adaktusson och hela journalistkåren. Varken Petra Östergren eller någon annan som debatterar för att slopa sexköpslagen gör så på grundval av en föreställning om lyckliga horor. Det är i media som frågan om horans lyckohalt är stor. Inte inom sexarbetares egna organisationer eller för de forskare och debattörer som tar frågan om sexköpslagen, dess grunder och konsekvenser på allvar.
Kära Lars Adaktusson och hela journalistkåren. Varken Petra Östergren eller någon annan som debatterar för att slopa sexköpslagen gör så på grundval av en föreställning om prostitution som vilket jobb som helst. När Expressen valde att sätta rubriken "Se sex som vilket jobb som helst" till en debattartikel av nätverket SANS handlade det mindre om att hitta en passande beskrivning av textens budskap än om att följa medias agenda i den här frågan.
Det är som bloggaren Isabella brukar påpeka: detta är ett område där man inte behöver kunna något för att få utrymme att uttala sig, och där de som torde besitta mest kunskap, de som själva befinner inom sexköpsbranschen, absolut inte får komma till tals om det kan undvikas. Undantag görs när de kan användas för att i kvällstidningsanda fungera kittlande på tidningsköpkretsens fantasi.


Den som istället vill läsa en bra artikel i SvD bör kolla in Hynek Pallas kloka kommentar på temat filmpolitik.

Ps. Isabella har förstås bemött Adaktusson på sin blogg. Läs!

8 kommentarer:

Isabella Lund sa...

Jag ser att du också med någons lags automatik väljer att skriva till Adaktusson som man nästan skriver till en mindre intellektuell människa, man får nästan ta till ett språk som man använder till barn...

Sitter här och skrattar åt eländet, för det är nästan komiskt hur han gör bort sig idag!

Charlotte W sa...

Bra att du kan skratta åt eländet.

Erik Laakso sa...

Charlotta, bra skrivet. Det här ämnet har utvecklats till något oerhört intressant. Jag funderar just över om jag ska skriva en bloggning på temat "finns det lyckliga kassabiträdet?" eftersom det tydligen blivit fokus på just lycka i samband med prostitution. Vem fan är lycklig då?

Charlotte W sa...

Tack Erik!
Precis, vem fan är lycklig egentligen?

Anonym sa...

Erik!

Blogge har förstås redan skrivit en sådan bloggning. ;-) Finns den lyckliga personliga assistenten?

Blogge har också svarat Adaktusson; Enter Adaktusson, exit Adaktusson.

/MrMupp

Charlotte W sa...

Just det, det ska förstås påpekas. Blogge har skrivit en hel del klokt om det här ämnet.

Callisto sa...

Jag är olycklig som sjukgymnast. Kanske behöver sjukgymnastyrket förbjudas?

Charlotte W sa...

Tycker det monetära systemet borde förbjudas. Inget gör mig så olycklig.