måndag, augusti 06, 2007

Utanför bilden

Igår afton visade TV2 dokumentärfilmen Se min nakna blick, en skildring av den öppet homosexuella filmens frammarsch. Den var helt klart sevärd. Men med Thomas Lisinski i DN vill jag utbrista

vart tog den homosexuella kärleken mellan kvinnor vägen? Det är närmast en gåta att regissören André Schäfer nästan helt går förbi det ämnet. I slutet av det långa reportaget får vi dock se en liten scen ur den svenska "Fucking Åmål" av Lukas Moodysson, en film om kärlek mellan två tonårstjejer i lilla urtråkiga Åmål. I en annan kort sekvens beskrivs filmer om lesbiska förhållanden som i stort sett tråkiga och misslyckade. Det är allt.

De lesbiska filmerna filmer som tas upp är inte bara väldigt få, de är också påfallande "kyska" i förhållande till bögfilmerna, vilka skriker ut kåthet och passion. Undantaget är en catfight ur Francois Ozons 8 Kvinnor -- men i den filmen fyller ju de kvinnliga stjärnor som befolkar den rollen av att vara gayikoner, alltså ikoner för bögar, först och främst. Fucking Åmål i all ära, men när filmens Elin och Agnes kommer ut ur skoltoaletten tillsammans och hand i hand glatt utbrister att "Nu ska vi gå och knulla!" så är känslan mera flickhyss än ångande sexualitet.
Det hela är desto mer mystiskt som Se min nakna blick uppehåller sig ganska mycket vid sjuttiotalets Västtyskland, där filmare som Rosa von Praunheim och Rainer Werner Fassbinder med flera skapade banbrytande bögfilm (även om sistnämnde inte gillade stämpeln). Har inte Schäfer kunnat se att det vid sidan av männen gjorts kvinnlig queerfilm, ett decennium eftersläntrande men ändå långt innan queer blev ett internationellt och rätt allmänt utbrett begrepp, i samma landskap? Namn som Ulrike Ottinger, Elfi Mikesch och Monika Treut hade varit perfekta att ta upp. Och, för den delen, en svensk film som varit lämpligare för ändamålet än Fucking Åmål kanske vore Mia Engbergs Selma & Sofie?


Vänner! Romaner! Countrydiggare! Nu tar jag smester från nätet i ungefär tre veckor. Möjligen dyker jag upp litegrann i kommentarer eller på Frihetligt forum. Vill ni mig något så har ni mig HÄR.

8 kommentarer:

Konstapan sa...

Trevlig semester! :)

Thomas sa...

hallå där! ha en underbart skön semester så hörs vi lite längre fram!

t

jimpan sa...

Hoppas du får mycket sol på Ribban. Vi hörs när du är tillbaka!

Heiti Ernits sa...

Trevlig semester!

Pugsley sa...

Kom snart tillbaka!!! Men först ska du ha en skön semester, så klart...

Charlotte sa...

Tack kära & snälla ni för godhjärtade kommentarer.

Johnny Scharonne sa...

Jag tänkte precis samma sak som du! Var är alla lesbiska filmer? Ännu en gång är den manliga sexualiteten som dominerar. Jag gör iofs inte bättre genom att bara skriva om bögfilmer på min gayfilmsblogg, men det är i alla fall uttalat och det är mitt stora intresse. Och jag ville göra en specifik lista där man hittade det man ville ha. Alla lesbiska är inte intresserade av bögfilm och tvärtom.

Men den där filmen utgav sig för att skildra HOMOSEXUALITET i filmer, inte bara bögar! Så, dåligt dåligt på dem!

Charlotte sa...

Ja, jag tycker verkligen inte du behöver ha dåligt samvete, det är ju som du säger -- du har din klara, uttalade linje. Vad som skulle kunna sägas saknas är en annan blogg, gjord av någon annan. "Gör det själv" skulle man kanske kunna säga till mig då, men jag undrar om det verkligen ska åligga mig, gifta halvgamla heterotant som jag är. Klart att man inte måste vara homo eller bi för att intressera sig iofs men ändå...känner att det måste finnas de som detta torde ligga ännu varmare om hjärtat, liksom, och deras röster saknar man ibland.