söndag, februari 25, 2007

noterat

I DN förtäljer Clas Barkman under vinjetten "Sverige från utsidan" om bilder av Sverige i utländsk press. Idag bland annat om brittiska Morning Star, som i Ispwich-mordens efterspel skriver om prostitutionspolitik. Barkman sammanfattar: "I en enkät som det brittiska inrikesministeriet skickat ut till 850 olika myndigheter och organisationer i Storbritannien förordar många den svenska modellen. De 80 000 prostituerade som finns på de brittiska öarna vill dock inte höra talas om något sådant. Deras sammanslutning English collective of prostitutes anser att deras yrke borde vara lika lagligt som alla andra yrken."
Där har vi det igen alltså. Hur länge ska man fortsätta ignorera vad sexsäljare själva säger om sin situation? Nej visst, vi vet naturligtvis inte om English collective... kan tala för alla dessa 80 000 (och hur vet vi att de är 80 000?). Men att det här finns ytterligare en sammanslutning av sexarbetare som alltså är beredda att kämpa för sin sak, det borde åtminstone vara en tankeställare för dem som så trosvisst anser sig tala för en förkrossande majoritet prostituerade när de förespråkar sexköpsförbud.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vem vinner på att legalisera? Vem vinner på ett förbud?

Det är möjligen dessa frågor som bör besvaras. Sen kan man börja samtala om legalisering eller förbud.

Charlotte W sa...

"Intresset ljuger inte" menar du? :)
Det är ett sätt att se saken. Jag ser den hellre utifrån ett individperspektiv. Några större ekonomiska intressen i det här lär inte finnas.
Den som vinner på avkriminalisering torde också vara de enskilda sexsäljarna och sexköparna. De är en rätt liten grupp i Sverige vilket väl är en delförklaring till varför det är svårt att få gehör för avkriminaliseringstankar. "Vem vinner på förbud"? Ja, det undrar jag också. Det finns ju tankar om samhällsvinster, det är bl a de som styr "förbudstänkandet". De väcker i sin tur en mängd frågor. Finns dessa samhällsvinster verkligen? Om de finns, är de så stora att det är rätt att köra över vissa enskilda till förmån för dessa? Är det överhuvudtaget rätt att ha en dylik instrumentell syn på den enskilda? osv

Anonym sa...

Äh, de får nog som de vill så småningom. Det är väl bara att hoppas att det blir bra - för dem.

Anonym sa...

Blir det någon utvärdering av den svenska sexköpslagen? Det måste det väl bli. Hoppas jag, även om jag inte fattar hur det ska gå till - det är ju väldigt svårt att lägga "fakta" på bordet när vi inte vet hur stor prostitutionen är osv. Och hur ska dessa människor kunna förhålla sig "neutrala"? Vare sig de är för eller mot?

Charlotte W sa...

Ja, det blir en utvärdering har den nya regeringen meddelat. D v s, den är nog redan igång. Men man har i princip redan på förhand uppgett att det snarare kommer att utmynna i en skärpning snarare än en uppluckring av lagen.
Från socialstyrelsens håll är man också igång med en kartläggning av lagens effekter. Och nu vänder man sig för första gången direkt till sexsäljare för att få synpunkter. Men som du säger, det torde vara svårt att få kontakt med alla olika "typer" av sexsäljare.
Nej, ingen torde väl vara "neutral". Ingen torde väl någonsin vara helt neutral.Men den här frågan väcker ju känslor som få andra iofs.

Anonym sa...

Det är ju då synd om man redan på förhand bestämt sig. Jag är lite halvskeptisk till själva sexköpslagen, det hade varit bättre med en utredning utan s.k. förutfattade meningar.

På bibblan råkade jag se en bok med titeln Offentliga kvinnor: prostitution i Sverige 1812-1918 och tänkte att jag tar väl den då, även om jag nog inte kommer att läsa den... det verkade vara en "svår" bok. Helt plötsligt såg jag allting i ljuset av hur det tidigare har låtit i debatten... och i minnet dök mina gamla litt.vet.-studier upp: hela "sedlighetsfrågan". Hur kunde jag glömma den? Victoria Benedictsson: "Fri kärlek har förgiftat mitt liv." (Eller förpestat.) På den tiden var det mycket svårare som kvinna att vara "osedlig" eftersom kvinnor förutsattes vara oskuldsfulla. När männen ifrågasatte det, som Georg Brandes, och menade att även kvinnor kan vara "osedliga" verkade det revolutionerande och bra. Kvinnorna var mer för att vända på steken: män skulle också vara avhållsamma - sedliga - före äktenskapet. Inte så konstigt när kvinnor fått sin sexualitet tuktad, en börda som män aldrig levat under. Plus naturligtvis att de tog en mycket större risk, den att bli gravid. (Det kan göra vem som helst avhållsam. ;)) Könssjukdomarna var ett kapitel för sig. Ja herregud...

På sätt och vis tror jag att kvinnomotståndet fortfarande bottnar i samma sak. Vi känner oss inte jämställda och vi har inte samma syn på det andra könet som det andra könet har på oss. Och så känner vi instinktivt att det inte är rätt. Det hade varit f*n så mycket enklare om kvinnor hade efterfrågat mäns sexuella tjänster i samma omfattning. Det gör vi nu inte. Däremot går män till män! (Pojkprostitution lär vara den vanligaste formen av prostitution på Sri Lanka. Påstods någonstans. Låter lite orimligt.) Så vad handlar det om?

Skulle jag bara rekommendera en enda bok i ämnet skulle det bli denna. "Genom argument från den tidens stora debattörer och genom kvinnornas egna berättelser blir det tydligt att frågorna kring kontrollen av kvinnors sexualitet både har förändrats och förblivit desamma."

Charlotte W sa...

Okej...jag vet inte hur många böcker att läsa jag är uppe i nu men...här har vi uppenbarligen ytterligare en...
Du har säkert helt rätt, eller rättare sagt: naturligtvis har du det. Naturligtvis är det så att obalansen mellan könen är en avgörande faktor i många kvinnors motstånd mot prostitution.
Samtidigt undrar jag över detta med kvinnor som köper sex. Jag tvivlar ju inte alls över att det är färre kvinnor än män som gör detta (uppenbarligen!) men detta är ett område "vi" nästan inte vet något alls om. De dyker upp då och då t ex på Isabellas blogg: manliga eskorter som säljer sex till kvinnor, kvinnliga sexsäljare som fäller en avsides kommentar om att de har kvinnliga kunder också... Hur många är de? Vilka är de? Hur många kvinnor skulle göra detta om det fanns en mer "jämlik" marknad osv? Jag menar inte att vi tvunget skulle få nån slags paradisisk tillvaro om alla bara kunde köpa sex enkelt & ostigmatiserat. Mera att detta är ännu ett mörkerområde helt enkelt.

Anonym sa...

Jag vet att jag är tjatig med böcker men denna var verkligen exceptionell. Fast svår i meningen jobbig - inte svårläst, men ansträngande att sätta sig in i. Hur de förhöll sig till de prostituerade. Till slut tappar alla tålamodet med varandra, precis som idag. Skillnaden är att då handlade det om "reglementeringen" (för eller emot) och idag handlar det om "sexköpslagen" (för eller emot).

Charlotte W sa...

Nej, det är inte du som är tjatig med böcker, det är snarare jag som är dåligt beläst.