måndag, februari 19, 2007

tv 8

Under mina genomzappningar av tv-kanalerna har det ofta hänt mig att hakan fallit ner när jag kommit till tv 8. Än får jag se ett fisförnämt vinprovningsprogram med skrattretande tydlig adress till besuttna eller wannabebesuttna, än ett bordssamtal med Calle Bildt som guru och Åke Ortmark som underdånig page; här är det en talkshow med ingen annan än Bert Karlsson som värd, där ett schulmanskt familjetrauma som spelas upp under Fredrik Virtanens glada tillrop. Men väldigt ofta är det något helt annat som erbjuds -- något som tar oss direkt till världens brännhärdar och berättar för oss om de senaste decenniernas viktigaste politiska skeende.
Utrikesbevakningen är helt enkelt bättre på tv 8 än vad den är på SVT. Och det bör Eva Hamilton, en kvinna med vad det verkar goda ambitioner, oroa sig för. Tänk på det förkortade sändningstillståndet Eva! Tv 8 har månadsteman, till exempel "Ryssland efter Sovjet" eller, som nu, "Islam och arabvärlden". Och på dessa teman sänds mängder med dokumentärer, ofta mycket sevärda sådana som tar åskådaren på allvar. Dessutom har tv 8 utrikesmagasinet "Världen i fokus" som sänds nästan varje vardagskväll och leds av kunniga personer. (Min favoritprogramledare av dem är Grim Berglund, som kan säga "Tack snälla för att ni ville komma hit till 'Världen i fokus' idag" till inbjudna gäster på ett alldeles hjärtskärande varmt sätt.)
Nu vet man väl aldrig riktigt hur det utvecklar sig, tv 8 verkar kameleontartat byta skepnad med jämna mellanrum. Men på sätt och vis var det lättare när man kunde avfärda kanalen som någonslags medieskola för Timbronissar (vilket den delvis fortfarande är). Lättare för mig alltså, som är en hängiven public service-diggare.

6 kommentarer:

tomtom sa...

Verkar ju som att TV8 är klart bättre än sitt rykte - eller åtminstone bättre än vad jag i min enfald hittills trott. Får väl försöka skaffa fram kanalen i mina kablar på något sätt...

charlotte sa...

NEJ NEJ! De kommer att ta över...SVT kommer att dö....gör det inte snälla...!?

Louise sa...

Vad kul att du tycker det. De är ju en smal satsning, men de satsar på kvalitet, och se där jag tror det funkar.

Grejjen är att om tillräckligt många är engagerade över att skapa en alternativ media, så finns alltid i någon mån intressen att hitta sponsorer bland. Det går utan Statstelevisionen.

charlotte sa...

Javisst, det kan vara fint att ha vid sidan av public service, men inte istället för. Eftersom det bygger på frivilliga krafters tillgångar & ork -- på särintressen.
Vad jag oroar mig för är att ambitiösa satsningar som denna och axcess (om det stavas så) intellektuella webb-tv kommer att användas som argument mot en stark public service-tv av den public service-fientliga regeringen. De förkortade ju sändningstillståndet så att de ska hinna göra något på tv- och radioområdet innan de förlorar nästa val. :-)

Tompa sa...

håller med dig charlotte - är inte jättesugen på att ett timbro-alternativ ersätter svt.

ia sa...

Av någon konstig anledning har jag TV8 just nu, den ingår inte i mitt normala utbud. Men jag är så slö, jag går mest mellan 1:an, 2:an och 4:an i alla fall.