söndag, februari 18, 2007

ungdomen visar vägen

Just som man trodde att den personliga integriteten inte var någonting folk var beredda att gå i demonstrationståg för att skydda gick fyra politiska ungdomsförbund ihop med Piratpartiet & arrangerade manifestationer i fyra städer igår (17/2) mot det nya telefontrafikavlyssningsförslaget. Grön Ungdom, LUF, Ung Pirat (visst är det ett underbart namn?) och Ung Vänster var det som visade detta goda omdöme. Bilderna från Malmö i Rapport visade på en ganska liten skara deltagare dessvärre - men det kan möjligen förklaras av bristande annonsering. Jag för min del hade i alla fall inte sett något om arrangemanget.
Detta handlar ju inte bara om FRA-förslaget utan om en nödvändig attitydförändring vad gäller integritetsfrågor överhuvudtaget. Upplevd otrygghet och en mediekultur som gjort gränsen mellan offentligt och privat mer än lovligt oklar har samverkat till att skapa en stor acceptans för olika former av övervakning. Något som kan komma att slå tillbaka mot oss alla, men som idag främst torde hota de minoritetsgrupper vars medborgerliga rättigheter sitter löst i "kampen mot terrorismen". Att ta ställning mot kontrollsamhället är därmed också en fråga om solidaritet.

8 kommentarer:

rasmus sa...

Tror det kan ligga mycket i det du säger om hur "en mediekultur som gjort gränsen mellan offentligt och privat mer än lovligt oklar har samverkat till att skapa en stor acceptans" för övervakning!
Samtidigt är det säkerligen mer komplicerat än så, för själva uppluckringen av den gränsen i vissa nätkulturer är väl i någon bemärkelse det som legat till grund för en mobilisering som denna. Fast då kan man å andra sidan, som du också gör, fråga sig vad det är för slags offentlighet när intresserade inte hör talas om mobiliseringen på förhand...

charlotte sa...

Visst är det mer komplicerat än så Rasmus.
Man kan ju för den delen också fråga sig vad den här mediekulturen i sin tur kommer sig av osv.

jacobsteel sa...

"Ung Pirat" är verkligen ett helt klockrent namn. Även om flaggan kanske är lite tja... kryptisk...

Puckohue sa...

Jag hörde inte heller talas om det innan. Det var ju en ungdomsförbundsgrej, så man är väl för gammal...

Bra ändå att frågan uppmärksammas på bred front.

jimpan sa...

Såg just att bloggen för Grön ungdoms riksårsmöte, http://ram07.blogspot.com/, länkar hit.

charlotte sa...

Jacob: är det inte samma symbol som moderpartiet har? Eller är den lite mindre på UP:s flagga? :-)

Puckohue: fast egentligen är man aldrig för gammal för att stå & frysa på ett torg för den goda sakens skull.

jimpan: tja, man är ju en betydelsefull person...(NOT)...

jacobsteel sa...

Tycker fortfarande det ska vara ögonlapp, jollyroger, krok, papegoja och träben... typ... en pirat är en pirat är en pirat... ;)

charlotte sa...

Ja, jag måste nog ge dig rätt.
Och var är dödsskallarna - de RIKTIGA dödsskallarna, inte de där dödskasettbanden alla fildelare sprang omkring med häromåret alltså.