lördag, januari 24, 2009

Lovers of fine arts and culture

Det har varit EM i konståkning hela veckan, jag har suttit klistrad. Fast idag försvann större delen av den utlovade utsändningen på Eurosport i nån utdragen tennismatch. Frustrerad ägnade jag tiden åt att leta upp det här klippet från YouTube - de gamla isdansmästarna Grischuk/Platov från OS 1998:Det här paret är till stor del ansvarigt för att den skrikigt pippigula, rumbadansande vulgära isdansen så smått och i all ro börjar bli direkt artsy-fartsy. Det fanns de som tyckte att de inte tillräckligt mycket sysslade med traditionell dans, och att det här numret, där de ju använder musik av den minimalistiska kompositören Michael Nyman (musik som användes i arthousefilmen Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare) skulle vara för monotont och dystert. Men idag hörs inte mycket av sånt knarr. I år dansade två av de sex högst placerade paren på EM till brittiska altrockgruppen Muse, högst anmärkningsvärt.
Egentligen välkomnar jag den här utvecklingen, den ligger helt i linje med min egen smak.
Men samtidigt kommer jag på mig själv med att sakna det kanariegula vulgostuket.

10 kommentarer:

Johan sa...

Å, det här har jag inte sett sedan 1998, och då var jag nog lite för ung (elva år) för att inse hur bra det var. Fantastiskt. Tack. Jag har sett det fem, sex gånger i rad nu.

//JJ, som inte saknar det kanariegula vulgostuket

Charlotte Wiberg sa...

Ja, visst är de underbara?

Johan sa...

O ja. Hemskt vackert.

//JJ

Anonym sa...

Jag och manga med mig har onskat oss en Bourdiansk analys infor det har aret, sa nu ar det bara att lamna isdansen och plocka fram gamla Bourdeau, och applicera honom pa bloggosfaren, min van....
Eleni S

Charlotte Wiberg sa...

Ja, jag får verkligen skylla mig själv för att jag tog med ett så krävande och frestande alternativ... Men den kommer. Kräver viss förberedelse bara så "don't hold you horses" eller vad det nu är man säger.

Tor sa...

Konståkning är verkligen något jag inte bryr mig om, men Michael Nyman!

Hans musik till Pianot är bland det bästa som någonsin gjort.

Charlotte Wiberg sa...

Musiken till Pianot är fin. Själva filmen tycker jag däremot är riktigt usel (jag vet, jag är i minoritet där).

Charlotte Wiberg sa...

...förresten var det ett par som åkte till den musiken förra året, vill jag minnas! Kanske letar upp & lägger ut senare.

Anonym sa...

Inspirerades av detta att söka och hitta you-tube Torvill and Dean från OS 1984. Är ni alla - ja, Johan var ju inte ens påtänkt då - för unga för att minnas deras banbrytande dans till Bolero? Eller är den kanariegul trots lila kläder? :)

I vilket fall, när jag såg den i direktsändning blev jag alldeles paff. Vad jag minns var valet av musik kontroversiellt men tilläts av de rådande.

A-K Roth

Charlotte Wiberg sa...

A-K: ja det där åket är ju legendariskt, så jag känner till det fast det var före min tid i den meningen att det var innan min upptäckt av sporten konståkning.
Har inte tänkt på att man förstås kan kolla det på YouTube. Bra tips.