fredag, september 12, 2008

Proteströsta på (v)?

Ja, trots att jag är en besviken före detta medlem av Vänsterpartiet så lutar det ändå åt att det blir de som får min röst i nästa riksdagsval. Lars Ohly, Ulla Andersson och Kirira förklarar varför.
Det innebär inte att jag slutat sakna ett mer frihetligt inriktat vänsterparti än Vänsterpartiet. Det innebär helt enkelt att jag är otroligt besviken på mittenanpassningen och bristen på visioner hos s+mp. Jag vill ha förnyelse inom vänstern, men en förnyelse som innebär ny vänsterpolitik, inte bara olika varianter av Den Enda Vägens Politik (minns ni?). Vänsterpartiet gör verkligen skäl för namnet idag. Det är det enda partiet till vänster om mitten (småpartier undantagna). Den enda tillflyktsorten för oss som har vänstervärderingar och som tycker att politik måste handla om att vilja och välja, inte bara om anpassning till en ekonomisk mall någon annan gjort upp. Detta behöver faktiskt inte innebära att man står för oansvarighet och slösaktighet, så som den tanklösa skrämselretoriken vill göra gällande. Jo, jag kan också se att (v) på sina kongresser understundom fattar orealistiska beslut. Men ärligt talat föredrar jag att man någon gång lägger ribban för högt framför att man slösar med människor hellre än pengar. Och att det finns ett ständigt överskottskrav för statsbudgeten tycker jag man måste kunna ifrågasätta. Samhället är inte ett företag som måste gå med vinst. En buffert för oförutsedda händelser, okej. Men inte till priset av att man låter bli att åtgärda problem som finns idag.

Nu är det förstås riksdagsvalet jag talar om - det enda val alla talar om, trots att det ligger ett EU-parlamentsval däremellan. Och i det valet, EU-valet, kan jag inte tänka mig att rösta på (v). Jag gillar inte det Eva-Britt Svensson gör i Europaparlamentet, och även om de byter till annan kandidat lär det bli mer av samma fantasilösa sjuttiotalsrepression uppblandat med överstatlighetsmotstånd. Kanske röstar jag som jag numera brukar, på mp - men då ska de helst ha slopat utträdeskravet. Eller Piratpartiet, om de ställer upp. Det lär behövas pirater i Bryssel och Strasbourg.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Väl skrivet. Resonerar i mångt och mycket precis som du.

// Vill vara anonym pga att jag tillhör "det stora" partiet.

Anonym sa...

Bra skrivet.

Besviken såsse sa...

Resonerar mycket som du. Bra skrivet.

Charlotte Wiberg sa...

Jag gissar att det finns en hel del besvikna sossar nu.

stefan hallgren sa...

Japp, nu blir det glada dagar för vp, och det kan de tacka kamrat Ylva för. Hon vet hur hon ska lägga orden för att få alla att förstå hur otroligt nära varandra nymoderater och betongsocialdemokratin egentligen är.

Charlotte Wiberg sa...

Typ.

Charlotte Wiberg sa...

Eller så ska det kanske vara att "karriärnysossar" & nymoderater liknar varandra. Ibland. Snarare. Jag vet inte.
Men nog finns det en del enskilda frågor som betongsossar & moddar kan enas kring.

Christian Engström (pp) sa...

Piratpartiet ställer upp både i EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010.

Jag har skrivit om vår syn på EU och hur vi har tänkt agera i EU-parlamentet här på http://christianengstrom.wordpress.com/pp-om-eu/

Charlotte Wiberg sa...

Tack Christian!

Heiti Ernits sa...

Tråkigt för mp...jag håller med att denna pajkastning inte är konstruktiv. Jag gillart det inte. Däremot tycker jag inte att det har skett en mittenanpassning hos mp - mp har ju drag från flera olika 'ideologier'....men dikodomitänkandet när det gäller höger och vänster är stark både hos "väljarna" och media...tyvärr...Antigen blå eller röd eller mittimellan =)

Däremot tycker jag att (s) börjar närma sig alliansen (iaf om man skall tro på debattartiklarna) i sin retorik i vissa fall...vilket är mycket olyckligt...

Charlotte Wiberg sa...

Japp, att det där att höger-vänstertänkandet är ingrott kan du iaktta hos mig. :-) Jag hade gärna velat att mp skulle ta skeden i mun & placera sig på den skalan.
Det är möjligt att vi som bara följer s+mp-samarbetet genom media får helt fel intryck. Jag reagerar bl a på den debattartikel som skrevs av de båda f d partisekreterarna på DN Debatt förra veckan, och som gick ut på att plädera för ett mittensamarbete, där v skulle vara utestängt. Nu är det ju förvisso inte f d partisekreterare som bestämmer politiken, men vi var rätt många som uppfattade den artikeln som det man brukar kalla för "testballong".

Heiti Ernits sa...

Charlotte:

True! Jag uppfattade det också som att man försökte sondera mark...eller öppnade upp för en viss pragmatik...Bakgrunden till detta har jag faktiskt ingen aning om...kanske är sekreterarna mer "inriktade" på sakfrågor (som kan vara i sak "block-överskridande") än politiska och ideologiska frågor (som drivs av partiet i sin helhet)...hmmm...Jag får återkomma om detta. Kanske blir ett litet inlägg snart...en liten känga mot mp - vem vet ;)