onsdag, oktober 07, 2009

Identitet och ursprungsfantasier

Min tillgång till nätet är f n ganska begränsad, därför är det lite sioså med bloggandet.
Annars är ju den där "nyheten" om Ahmadinejads påstått judiska börd intressant att kommentera. Det går inte att undvika att dra parallellen till alla spekulationer om Hitler och andra nazisters "egentliga" ursprung eller för den delen sexualitet (det har ju också gjorts en del tveksamma hänvisningar till förekomsten av homosexualitet inom nazistiska kretsar som ett slags kittlande bidrag till förklaringen av förföljelsen av homosexuella eller bara som ett slags allmänt kittlande med oklart syfte). Det är också svårt att undvika kommentera valet av bild till den DN-artikel som tar upp "nyheten". Nog får den en att tänka på en viss bildtradition som man känner igen från Hillersberg och bakåt?
I en debattartikel i Expressen ifrågasätter Negar Josephi hursomhelst påståendets hållbarhet. Man kan förstås tycka att det borde vara ointressant huruvida det är sant eller inte att Ahmadinejads familj har judisk bakgrund. Men nog är det välbehövligt att någon som faktiskt har kännedom om persiska namntraditioner och förhållanden höjer sin röst i ryktesfloran.

11 kommentarer:

Fredrik Stangel sa...

Du kan ju inte vara utan Internet under själva Nobelpristillkännagivarveckan (veckans svenska glosa). Det har ju t.ex. redan hörts lite morr att kemipriset nu delas av bl.a. en israelit, utan att någon palestinsk eller arabisk pristagare balanserar upp detta.

Charlotte W sa...

Men det finns väl fortfarande tv & sånt? Eller har man tagit bort det?

Fredrik Stangel sa...

TV har, med ett fåtal undantag, snabbare och mer heltäckande moderatorer än våra stora dagstidningars kommentarsfunktioner, för att inte tala om den sägenomspunna bloggosfären.

Charlotte W sa...

Va, mer än bloggosfären t o m? Vilken surpris :)

Charlotte W sa...

(...fast helt utan internet är jag alltså inte, som du märker.)

Anonym sa...

Charlotte,
Jag trodde de hade tagit DNA på Hitlers nära släkt och kommit fram till att det inte fanns det minsta spår av några judiska förfäder. Har läst på en välplacerad blogg med goda irankontakter att Ahmadinejew inte existerar. Hans motståndare skulle ha hittat på historien (jude=skällsord i Iran) och tidningen gjorde kanske en liten Aftonbladare:-)
EL

stefan hallgren sa...

Ryktesfloran illustrerar dock hur löst begreppet "jude" egentligen är. Jag vet inte hur många ledande tyskar i Tredje Riket som har anklagats för att ha haft något judiskt påbrå (Hitler, Goebbels, Heidrich, Mannstein, Milch) och vanligen går det inte att bevisa eller motbevisa, då det handlar om något namn eller något dokument flera generationer tillbaka, eller bara något i utseendet som uppfattas som "judiskt" a la stor näsa.

Vilket bara illustrerar att INGEN egentligen är helt säker från att kunna anklagas för att vara "jude", precis som INGEN är helt säker från att kunna anklagas för att vara "häxa" eller "kättare" el.dyl. Det är så totalitär terror fungerar: ingen ska kunna känna sig säker.

De som vill använda terror politiskt är dock inte immuna mot att själva kunna drabbas av den.

Charlotte W sa...

Så sant, Stefan.
Och så fungerade det ju också i östblocket - det hjälpte inte nödvändigtvis att vara partidignitär, man kunde ändå (och naturligtvis kanske i synnerhet då, för den anonyme medelmänniskan smäller inte riktigt lika högt som syndabock) drabbas av systemets bannbullor.

EL: :)

stefan hallgren sa...

I Stalins Sovjet på 1930-talet var det förmodligen objektivt sett livsfarligare att vara medlem i kommunistpartiet än i McCarthyismens USA på 1950-talet.

Charlotte W sa...

Förmodligen, ja :)

Anonym sa...

Vi har det ju direkt från "the horse's mouth" hansjälv (himself), Muhamed Omars, att ordet jude (på farsi förstås) används i Iran som skällsord. (Muhamed Omar i artikel i Judisk Krönika, under den tid fäet var salongsfäigt eller vad det heter)

A-K Roth