lördag, juli 25, 2009

Efterlyses: feministiska runkrullar

Och då låtsas jag alltså som att ordet "runka" inte förde tankarna till manlig onani specifikt. (Att det inte ens finns ett särskilt vardagsuttryck för kvinnlig onani är förstås annars egentligen en del av hela jävla problemet. Bloggerskan Malin använder ordet "tokonna" för vad hon vill göra när hon tittar på porr, och det kan man förstås använda men vadå, "onna" är ju inget eget ord utan bara en förenkling av "onanera".)
Nu uttalar jag mig egentligen om något jag inte är en större kännare av, ja ingen kännare alls faktiskt (och det är inte som jag hycklar) - jag tar risken att göra bort mig. Mängden porr jag har tittat på i mitt liv är ganska liten, men jag kan ju lugnt säga att utifrån det jag har sett har fokus väldigt mycket varit på manlig njutning. Och då talar jag inte om stönanden och kåthet utan om rena orgasmer. Den senaste porrfilm jag såg involverade tre kvinnor och en man - klimax var när kvinnorna likt tre gapande, krävande fågelungar tog emot varsin andel av mannens sats i munnen; ingen kvinna fick orgasm. Visst vet jag att det anses svårare att visa kvinnors orgasm - den är inte lika påtaglig som mannens - men inte ens fejkvrål a la Meg Ryan i När Harry mötte Sally hade man alltså bemödat sig om. "Jag provar med lesbisk porr istället" tänkte jag, väl medveten om att sådan också tenderar att rikta sig till män men med tanke på att det i alla fall inom denna genre bara skulle finnas kvinnor i bild. Och surfade in på en nätsida där jag blev direkt avtänd genom texten som tog för givet att jag var en manlig läsare (typ "Där sitter du med kuken i handen din kåtbock höhö").
Så okej, jag vet att det finns queer porr och en del feministiskt inriktad porr men det är inte precis så att den kastar sig över en. Man måste leta efter den, vara särskilt motiverad, känna till ingångarna. När jag läser om Mia Engbergs feministiska porrprojekt i DN, och förstår att det inte egentligen handlar om porr i reguljär mening, blir jag besviken. Ungefär som Malin, när hon skriver:

Mia Engberg säger ”- Att jämföra “Dirty diaries” med vanlig porr är ungefär som att likställa en konstinstallation med en dokusåpa. Vi har velat göra konstnärligt intressant film som också kan vara sexuellt upphetsande.”

“Dirty Diaries” har fått 350 000 kronor från Svenska filminstitutet. Hade velat se en man få det stödet för ett porrfilmsprojekt! Men, Mia Engbergs film saknar ju tydligen inte “konstnärlig höjd” bara för att den handlar om sex och sexualitet. Och det är ju jävligt tur, för vem fan vill att Svenska filminstituetet ska betala 350 000 spänn för en simpel “runkrulle”?

Jag. För ska jag kolla på porr ska jag fan tokonna. Inte analysera min sexualitet och gå på konstutställning samtidigt.


"Om man köper den här dvd:n och tror att man ska få en vanlig runkrulle så blir man nog besviken", säger nämligen också Engberg i DN. Nu vill jag väl egentligen inte tala om för henne vilken typ av film hon borde göra - hon ska göra det hon själv har lust med, naturligtvis. Men jag tror att det för den sexuella jämställdhetens skull finns ett större behov av runkrullar med annat fokus än spruta-i-ansiktet än vad det finns av gränsöverskridande konstprojekt. Där har vi under lång tid nu sett kvinnor undersöka sina kroppar och sin sexualitet, och provocera omvärldens förhållande till desamma, så till den grad att det blivit trivialt. Den konstnärliga är en trygg arena som knappast längre utmanar på det här området.
Den lilla filmen nedan, som visar en rekonstruktion av en legendarisk performance av Valie Export - ursprungligen utförd i en porrbiograf men nu återupprepad inom en konsthalls trygga, avväpnande ramar - illustrerar, tycker jag, min poäng. Tyvärr talar speakerrösten tyska så alla kan inte förstå, men jag kan ju berätta att det är just skillnaden i verkan beroende på plats och tidpunkt som tas upp.

10 kommentarer:

Anonym sa...

I feel myself och Abby Winters fokuserar båda på kvinnans njutning men professionell porr handlar inte om skådespelarnas njutningar, utom om den som tittar.

Min flickvän tänder på att se män kissa kvinnor i ansiktet. Det tillhör säkert inte porrskådisens yttersta extas, men det är konsumenten som det egentligen handlar om. Konsumenterna är individer (snarare än kön) och alla upplever njutning annorlunda.

Det är endast amatörporren som inte fokuserar på konsumentens njutning utan på aktörernas. Där styrs vems njutning som är viktigast mellan paret i förhållandet. Anledningen till att vi ser så få kvinnliga orgasmer där, är troligtvis att det är besvärligt att mana fram en orgasm när man har en kamera riktad mot sig. Stressen över att prestera, "nu måste det ske" gör det omöjligt att slappna av. Fokus är förmodligen inte heller att göra världens bästa porrfilm, utan att spela in ett samlag för skojs skull.

Charlotte W sa...

Anonym - skaffa ett nick nästa gång, normalt publicerar jag inte anonyma kommentarer (vilket jag också tydligt talar om! blir alltid lika förvånad över att så många inte tar hänsyn till det):
jag tycker du talar är inkonsekvent när du förklarar frånvaron av kvinnliga orgasmer med stress - för männen borde väl också bli stressade av kameran? Och jag tycker du bortser från att tittarens njutning, som i mitt fall, faktiskt kan ha med aktörernas njutning att göra. "Alla upplever njutning annorlunda" - ja just det. Och jag har upplevt största delen av den porr jag sett som mer frustrerande än tillfredsställande.
Tack för föreläsningen, i övrigt.

ochjagba sa...

Jag håller faktiskt inte riktigt med om att det inte fokuseras på den kvinnliga orgasmen i porrfilmer. Jag har sett många filmer där kvinnan får orgasm (om än spelad orgasm, men det är ju trots allt en film där samlaget utförs av skådespelare). Självklart skiljer det sig ju från film till film, eftersom att filmerna vänder sig till olika publik med olika "intressen".

Tokonna är ett så göddigt ord. Pulla skulle man kunna använda, men tycker jag låter så... vulgärt. Det är inget jag känner att jag gör med mitt kön!

stefan hallgren sa...

Men låt oss då helt hypotetiskt säga att somliga kvinnor faktiskt tänder och tittar på just sådana illustrerade porrfantasier som brukar kallas "manliga", är det då forfarande "manlig" porr?

Eller är det kanske bara en förlegad tanke att tro att män och kvinnor har helt olika tändfantasier? Jag vet inte, men jag känner mig lite skeptisk till idén att kollektivt definiera "kvinnors porrsmak" som si eller så. Det är lite grann som att säga att "män vill ha smala kvinnor". Tittar du på den fria internetporren hittar du en betydligt större varionen av utbudet än vad de dogmatiska "sanningarna" föreskriver, vare sig de kommer från radikalfeminister eller experter på "marknaden".

Att det sedan finns mycket dålig smak överlag i porren kan jag hålla med om, men det är ju inte mycket att göra åt så länge det är samtyckande vuxna och frivilligt att titta, såvida man inte ska ha generellt vuxenförmynderi.

Charlotte W sa...

Malin: Ja spelad orgasm går alltså bra för min del...Jag kan bara utgå från den som sagt ganska lilla mängd porr jag sett, och det är ju möjligt att jag helt enkelt haft otur, men även om jag naturligtvis sett/hört kvinnliga orgasmer i porr så har de varit betydligt färre än de manliga. Mitt intryck är att man måste ge sig in i genren ordentligt för att hitta det jag efterlyser och det har jag alltså inte haft tålamod till, eftersom jag oftast blivit frustrerad och besviken på den porr jag sett. Och jag har inte heller märkt av den enorma variation som jag visst tror finns därute - jag tror att den kanske döljer sig under en yta som är rätt likriktad och dominerad av ett visst traditionellt manligt heteroperspektiv. Och det är den jag tycker är trist.

Nä "pulla" är inte precis vad jag tycker att jag gör med mitt kön heller:)

Charlotte W sa...

Stefan: jag har inte talat om "manlig" porr. Utan om att porr ofta har fokus på manlig utlösning, vilket är något annat. Och ja, jag tror att det skulle behövas mer av motvikt till det. Utifrån mitt specifika perspektiv som kvinna - jag påstår dock inte att jag skulle representera ALLA kvinnor.
Något förbud eller någon statlig styrning har jag verkligen inte talat om.

Fiolfikus sa...

Du tycker alltså att problemet med dagens porr är att ett för stort fokus ligger på mannens njutning, att det "för den sexuella jämställdhetens skull" behövs mer porr "med annat fokus än spruta-i-ansiktet".

Av en porrfilm på en timme går kanske ett par minuter åt till att visa spermasprut. Under själva samlaget är kvinnan oftast både mer i bild och mer högljudd än mannen. På vilket sätt är detta förhållande kvinnodiskriminerande?

Hur ska en runkrulle, eller ska vi kalla det "pullrulle", se ut för att vara jämställd och upphetsande för brudar? Vänder vi på dagens p-rullar får vi en film där mannen är lite mer i bild än kvinnan, stönar mer, och kvinnan sedan få en orgasm där hennes kön filmas i närbild. Är detta vad du efterfrågar?

Till sist: Varför skriver du att det inte finns ett ord för kvinnlig onani när du uppenbarligen känner till ordet "pulla". Ordet är väletablerat, och är en direkt motsvarighet till "runka". "Pullrulle" låter dessutom minst lika slagfärdigt som "runkrulle".

Charlotte W sa...

Det var väldigt vad du blev provocerad du.

Jag efterlyser alltså mer variation. Att kvinnan är mer i bild och mer högljudd ligger helt i linje med ett mönster där män är rätt anonyma sprutmaskiner & kvinnor hur kåta som helst medan det inte är så noga med deras tillfredsställelse. Det är i sig inget fel med sprutfilmer men det du beskriver - mannens ansikte i bild, kvinnan får orgasm osv - vore väl en fin variation. Vad är problemet med detta tycker du?

"Pulla" är ett ord som Malin uppmärksammade mig på här i kommentarsfältet. Nej, det är ingen etablerad motsvarighet till "runka" - jag gillar det inte heller personligen & är tydligen inte ensam om att inte göra det. För mig för det tankarna till petting snarare än onani liksom. Och dessutom får det mig att tänka på höns.

ochjagba sa...

"Och dessutom får det mig att tänka på höns." Haha diggar dig!
Alltså, pulla för mig är mer att föra in fingrar än att smeka klittan? Vet inte om det bara är nån felaktig uppfattning jag har.

Dock måste jag påpeka att "tokonna" är typ som att... Inte mysleka med musen, inget utdraget och inget "romantiskt". Det är bara något man gör för att komma, kanske t om får det överstökat. Det är alltså inget ord som helt uppfyller kraven för den kvinnliga onanin för mig. För ibland vill man ju hålla på lite längre, och då tokonnar inte jag i alla fall!

Charlotte W sa...

Malin: :-D, detsamma!
Om du har en felaktig uppfattning så har jag det också. Har också uppfattat "pulla" så.
Och fattar vad du menar, med "tokonna". Börjar mer & mer tycka att språket är hopplöst otillräckligt...