måndag, juli 06, 2009

En liten uppvisning i intellektuellt ohederlig argumentation

Det är vad Zaida Catalán åstadkommer i den här debatten mot Magnus Betnér på temat sexköpslagen:Hon använder alla de gamla vanliga utnötta och undermåliga retoriska tricks som brukar dyka upp i varje debatt på det här temat. Man är antingen "för" prostitution och tycker det är "bra", eller så ser man problemen och då är man "mot", och en av de allra mest relevanta frågorna är förstås huruvida man skulle vilja att ens egen dotter säljer sex. Nu trotsade Betnér förväntningarna på sitt sätt och undvek att hamna i den klibbiga gropen. Men det är beklämmande att en politiker med särskilt intresse för sexköpsfrågan lägger sig på en så låg nivå.
Catalán verkar helt enkelt sakna intresse för verkligheten. Hon låtsas som att vi inte vet att det finns en försvarlig andel män bland de som säljer sex. Och hon använder sig av den utvärdering av den tyska (legaliserande) lagstiftningen som gjordes för några år sedan på ett fullständigt ohederligt sätt. "Den visar att kvinnorna inte alls har fått det bättre!" triumferar hon. Man kan ju undra om hon överhuvudtaget läst den tyska utvärderingen (och har hon läst den har hon hursomhelst bara läst mellan raderna, men då endast plockat upp de signaler hon själv velat varsebli). För den som är intresserad av att verkligen läsa den finns en sammanfattning på engelska i pdf-format HÄR. För tyskläsande finns HÄR en annan pdf-fil som ger exempel på hur diskussionen efter utvärderingen fortfarit i Tyskland. Det finns olika åsikter i Tyskland om hur man ska kunna gå vidare för att åstadkomma faktiska förbättringar för sexsäljare (något som, tro det eller ej, hela tiden varit en målsättning), men dominerande slutsatser som dras är att den formella situationen för sexsäljare visserligen förbättrats men att den behöver kompletteras med fler konkreta insatser, och att det finns ett problem i att vissa förbundsländer inte följer den nya lagstiftningens intentioner. Att legaliseringen i sig skulle utgöra ett misslyckande är inte den allmänna meningen och inget man kan utläsa ur utvärderingen från 2007 såvida man inte hyser en stark vilja att så ska vara fallet. Däremot kan man utläsa att den nya lagstiftningen i sig inte varit tillräcklig för att på kort tid åstadkomma en bättre och tryggare arbetsmiljö för sexsäljare - vilket är något helt annat.
Att det sedan alltid bara är Tyskland och Holland som förs fram som alternativ till den svenska förbudslinjen är en annan tråkig aspekt på debatten i Sverige. Men det får bli en annan diskussion.

9 kommentarer:

David sa...

Herregud, är det en parodi på sexköpsdebatten egentligen? Känns lite VÄL överdrivet.

Trodde inte att Zaida skulle sätta sig på en så låg nivå, har trott att hon var bättre än så. Sen så gillade jag inte Magnus Betnér heller, hans "dryg nyliberal kille"-stunt funkar nog bara på scen, inte i en debatt som åtminstone skall föreställa någon sorts dialog. Plus att jag inte gillar köpar-och samhällsnyttoperspektivet på debatten. Känns inte rätt.

Helt enkelt: en debatt som bara gör båda sidorna mer sura på varandra och inte direkt tillför något till någon. Kul.

Charlotte W sa...

Hehe. Jag funderade också på om det skulle vara en parodi men Catalán har ju kört samma stil innan så...
Själv har jag ingen som helst relation till Betnér & brukar inte kolla hans komik. Men här måste jag säga att hans hållning närmast känns som den enda raka i förhållande till den meningslösa moralism Catalán representerar. Man måste, upplever jag, gå in i det motsatta läget för att provocera fram en tankeprocess.
(Eller också så hamnar man där p g a ren frustration...)
Fast argumentet att vi alla använder sex som en slags valuta ändå (som han hävdar) är förstås en rätt sliten & dyster klyscha, egentligen. På sitt sätt lika fantasilöst som klyschan att sex alltid är något intimt som aldrig borde ha med pengar att göra.

Ashna sa...

Såg klippet för nån dag sen och tänkte: det här skulle intressera Charlotte men hittade ingen mail adress till dig :(

Charlotte W sa...

Ashna: om du går in på min profilsida så finner du mailadressen. & du är förstås varmt välkommen att använda den!

Simon sa...

Legaliseringsivraren i debatterna ska alltid vara nån lite trist typ. Alltid är det en gnälltråkig nyliberal med ett perspektiv begränsat till "staten ska inte lägga sig i bla bla bla" Fundamentalister saknar trovärdighet i mina ögon så jag blir varken känslomässigt eller intellekuellt övertygad. Måste sätta mig in mer i den här frågan./Simon

Charlotte W sa...

En berömvärd hållning Simon!

Ashna sa...

Tack Charlotte. Problemet var bara att när jag klickade på email länken så satte den igång min Outlook konfiguration eftersom jag inte har Outlook installerad...

Charlotte W sa...

Ja, just det Ashna, det är dumt. Men du kan kopiera adressen med ett högerklick istället.

Ashna sa...

Hehe, nu blev det en evighetsdiskussion om en liten sak :). Jo, man kan köra kopiering när man har outlook installerad men om man inte har det så måste man gå igenom konfig processen osv. Men det är löst nu so no problemo :).