söndag, november 30, 2008

Så uppstår en vandringssägen

"Friskis & svettis" vid Möllevången i Malmö har en liten simbassäng med skönt, lätt uppvärmt vatten. Bassängen har bara tre banor, och det uppstår med jämna mellanrum problem då konventionella motionssimmare (som jag själv) försöker samsas med småbarn i föräldrars (d v s mödrars, tyvärr aldrig fäders) händer som utgör små framfartshinder i bassängens grunda del, med personer som övar vattengymnastik längs bassängkanterna och med mindre simkunniga personer som använder bassängen horisontellt istället för vertikalt eftersom de vill hålla sig på en vattennivå där de fortfarande bottnar. Detta kan vara irriterande; själv har jag dock kommit dithän att jag satsar på att smidigt kryssa mig fram genom bassängen istället för att propsa på en egen bana. Så simmar jag också bara bröstsim - värre är det för dem som insisterar på att simma ryggsim och därför saknar förmåga att styra undan för eventuella hinder längs banan.
Ryggsim simmade en äldre kvinna som råkade i gräl med en av horisontalsimmarna för ett par veckor sedan. Hon hade förhållit sig passiv gentemot de båda helsvenska barnsällskap som till att börja med tog upp plats i ena ändan av bassängen, men så snart dessa hinder försvann lade hon aggressivt beslag på en av banorna och stormade fram längs den med högljutt plaskande fötter. Det var bara det att två horisontalsimmande kvinnor - den ena svart, den andra förmodligen med mellanösternursprung - fortfarande uppehöll sig i bassängens mittbälte. Naturligtvis resulterade det i att ryggsimmerskan efter ett tag kolliderade med en av horisentalsimmerskorna. Hon simmade rakt in i den med (av mig förmodat) mellanösternursprung och bråk utbröt. Ryggsimmerskan ifrågasatte horisontalkvinnans närvaro och menade att alla måste hålla sig till den simbassängskonvention som säger att man ska simma längs banor. Horisontalsimmerskan menade att hon hade betalat lika mycket i inträde som alla andra, hade lika stor rätt att använda bassängen som alla andra och använde den efter sin förmåga. Hennes väninna drogs naturligtvis också in i konflikten och de båda avkrävde mer eller mindre ett ställningstagande från mig och den andra mer pragmatiska motionssimmerska som befann sig i bassängen. Vi slöt oss till att problemet var bassängens storlek och inte att någon skulle bete sig på ett otillåtet sätt. Jag för min del hade viss förståelse för ryggsimmerskans dilemma men kunde samtidigt se att det rimligen borde vara mindre problematiskt för henne att gå över till bröstsim, och kunna väja för horisontalsimmandet, än vad det skulle vara för två dåliga simmerskor att behöva simma på den djupa delen av bassängen. Till saken hör också att de båda horisontalsimmerskorna genomgående betett sig på ett hänsynsfullt sätt gentemot oss båda andra motionssimmerskor: vi hade alla fyra girat och väjt för varandra med ömsesidigheten som ledstjärna.
Men det var egentligen inte detta jag ville komma fram till, utan vad jag framför allt vill berätta om med inlägget är det som hände när jag häromdagen återvände till Friskis & svettis för första gången sedan Konflikten. Då stöter jag direkt på ryggsimmerskan i omklädningsrummet, och hon (som tydligt visat sitt missnöje inför min brist på stöd gentemot horisontalsimmerskorna) känner inte igen mig. Genast sätter hon igång och ska berätta om det som hänt den dagen jag berättat om ovan. Hon börjar med att säga till mig att riktigt njuta av bassängen så länge jag kan, innan de som brukar dyka upp efter klockan ett kommer - "de är så otrevliga". Framför allt den svarta damen, negressen, som hade dragit ner henne under vattnet när hon kom ryggsimmandes två veckor tidigare. Där hade hon helt oskyldigt kommit simmandes när hon plötsligt känt en hand på axeln och någon som tryckt ner henne och hållit henne nere under ytan. Dessutom hade vi i hennes version av händelseloppet varit tre simmare som tvingats dela på en bana eftersom de otrevliga främmande damerna lagt beslag på hela resten av bassängen. Och det slutade inte där - kvinnan påstod dessutom att de fortsatt chikanera henne i bastun efteråt, då de skulle ha ifrågasatt svenskans närvaro överhuvudtaget.
Nå, själv var jag aldrig i bastun men tycker det verkar högst osannolikt att det den svenskmobbning ryggsimmerskan beskrev ska ha ägt rum. Trots allt uppträdde de båda horisontalssimmerskorna på ett rekorderligt sätt mot både mig och den andra "svenska" (om hon nu var "svensk", d v s utan invandrarursprung) vertikalsimmerskan. Men framför allt så visste jag ju att alla de andra påståendena som ryggsimmerskan gjorde var grundfalska. Jag var där; jag såg vad som hände. Jag såg att ryggsimmerskan helt enkelt simmade och krockade med den icke-svarta av de båda invandrardamerna, och jag hörde det bråk som följde där det var ryggsimsdamen som ifrågasatte de båda horisontalsimmerskornas närvaro i bassängen, inte tvärtom. Att ryggsimsdamen inte på samma sätt ifrågasatt de till synes helyllesvenska barnsällskap som tidigare tagit upp plats för oss motionssimmare i bassängen fick mig redan från början att misstänka att ilskan nog inte bara hade med den allmänna inskränkningen i ryggsimmerskans rörelsefrihet att göra. Och mycket riktigt kom det till slut, där i omklädningsrummet: "Jag har inga problem med andra nationaliteter, men...."
Det var fascinerande att stå där och lyssna på hur fröet till en vandringssägen sås. Kanske kommer någon så småningom att på sitt sätt återberätta det hela i någon av Skånepartiets närradiosändingar. "Svart kvinna försökte dränka svensk pensionär på Friskis & svettis" kommer det kanske att heta. De kommer hit och tar över våra bassänger. Kanske borde jag ha sagt emot, förklarat att jag var där och bevittnade det hela och att det helt enkelt inte gick till på det sätt hon påstod. Men jag blev liksom förlamad. Jag låter i alla fall meddela på detta sätt: Ingen äldre svensk dam utsattes för trakasserier av invandrare i bassängen på Friskis & svettis vid Möllevången fredagen den fjortonde november. Bara så ni vet det.

13 kommentarer:

opassande.se sa...

*nyfiken* Sa du något till damen om att du faktiskt var där och hade en annan syn på vad som hände?

Charlotte W sa...

Jag försökte i början inflika att jag visste vilka kvinnor hon syftade på men det var svårt att få in ett ord i hennes flöde. Sedan blev jag så fascinerad av hennes version och ställde frågor som "Va, gjorde hon verkligen det?", "Sade de verkligen så?" så det blev svårt (upplevde jag det som) att till slut "avslöja" att jag faktiskt varit där...

sakine sa...

Intressant! Jag får ju av sällan höra svenskar berätta sådant...

(Å andra sidan får jag höra ett och annat om svenskar).

Charlotte W sa...

Hehe. Du kanske har nån kul vandringssägen om svenskar du kan berätta om på din blogg?

stefanbergmark.se sa...

Jag har besökt möllevångsbassängen regelbundet i tio år och instämmer i problembeskrivningen - De svenska barnfamiljerna dominerar på ett sätt som omöjliggör simmandet för så väl vertikala motionärer som horisontala nybörjare vilka företrädesvis brukar vara invandrare. Men för att det inte ska uppstå några andra vandringssägner så vill jag dock dementera att det endast är svenska mammor som inte har pli på sina glin.

Jag besöker alltid denna 12,5 meters plaskdamm med mina barn, numera tre till antalet, och inte sällan har jag med ett gäng av deras kompisar också. Och jag är både man och etnisk svensk eller vad man vill kalla det. Men jag försvarar mig med att jag i alla försöker få dem att hålla sig till en sida av bassängen men det är inte helt lätt ska jag säga.

Charlotte W sa...

Toppen - du dementerar alltså min beskrivning av att det i princip bara är mödrar som för med sig barn i bassängen. Trevligt trevligt. (Och vad gäller problemet med att hålla "pli" på barnen så har jag full förståelse för det :)

Anonym sa...

Oj vilket dilemma!
Får jag stämma in med lite hullerombulleråsikter?

1) Alldeles fel att tillåta vertikal-och horisontalsim samtidigt. Blir det head-on kan man få hjärnskakning! (med stämning av Frittis och Svettis?)

2)Är inte banorna separerade med ganska djupa "radband", typ, man måste simma under om man ska tvära? Nybörjare simmar väl inte gärna en fot under vattnet? Dessa kan tas bort när man ska tillåta horisontalsim. Man kan alternera i 15 minuters pass eller vad som helst. Fantasilösa ener! Ledningen är ansvarig för säkerhet och ordning!

3) Dålig ledning. Vakten - om sådan finns, borde vara regel - måste blåsa i sin visselpipa när ungar och vuxna inte följer reglerna eller om det är kollision på gång. Följ reglerna eller ut ur vattnet!

4) Ryggsimsdamen(RD)lider av "selectiv perception', ser bara när det passar, när folk hon inte gillar gör nåt. Förutfattade meningar, fördomar, ignorans, etc ligger bakom. Man borde ha ett fiffigt svar som sätter lite på plats när det barkar åt fördomar.

5) Charlotte, är det möjligt att RD har upplevt fler än en episod poolkrock med horisontaler; att du inte var närvarande vid just den hon talade om. Hon kanske är där och bråkar med horisontalerna varje vecka? I så fall, kunde man be henna tala med de andra och turas om med vertikaler/horisontaler. I en hollywoodfilm skulle de sedan ha lärt av sina misstag och bli de såtaste vänner och ta en caffe latte efteråt tillsammans! :)

6) Simma bröstsim är ingen garanti för att undvika krock. Jag simmar med huvet under vattnet och ser inte mycket när jag kommer i rytmen; vill vara i en rak linje; likadant vid ryggsim. Ska jag simma med huvet som en kork får jag ont i nacken.

7) Och du Charlotte, ska inte behöva svänga och väja och stoppa när du motionssimmar. Be ledningen sätta upp regler och se till att de följs.

A-K Roth

Charlotte W sa...

Kan du väl få. :-)
Jag svarar i tur och ordning:
1. Äsch. Ska man förbjuda horisontalsimmarna får man vara konsekvent & också förbjuda barnsällskapen och vattengymnasterna. Och det blir ett stort avbräck i klientelet.
2. Nä, några sådana linor finns det inte i denna lilla bassäng.
3. Vakt finnes ej. Jag antar att det finns en monitor nånstans där personalen kan kolla att folk inte dör i bassängen. Men jag vet ärligt talat inte riktigt.
4. Ja det borde man. Jag tillhör dessvärre de många som finner det fiffiga svaret först långt efteråt, om överhuvudtaget.
5. Nej, för hon sade nämligen att detta skulle ha hänt två veckor tidigare - d v s just den dagen då jag var där & bevittnade kollisionen. Hon dricker säkert inte latte heller. :-)
6. Ja, det kan föralldel hända mig också. Men om jag vet att det finns folk i bassängen som jag riskerar kollidera med så klarar jag att hålla koll.
7. Usch nej, jag vill inte vara nån sån liten bassängmajor. :-) Jag föredrar nog den mer lössläppta regim som råder. Men du har en poäng med att det kanske borde finnas någon dag som är vikt för vertikalt motionssim enbart. Det är ju något att fundera över. Det kanske jag borde föreslå.

stefanbergmark.se sa...

Vad är "fantasilösa ener"?

Istället för regler och vakter så kan ju Malmö Stad bygga fler simhallar. En gång i tiden kunde man få ha F&S bassängen alldeles för sig själv och dessutom slapp man inte sällan betala på den tiden då personalen inte såg det som rimligt att ta betalt för en plaskdamm på 12,5 meter med oregelbundna öppettider (badet byggdes väl för vattengympa och sjukgymnastik egentligen). Men i och med att Aqua Kul stängde har allt fler börjat hitta dit.

Charlotte W sa...

Bergmark: det får förstås A-K själv svara på detta med "fantasilösa ener", men jag tolkar det som något i stil med "Det var mig ena fantasilösa ener", typ. Men du kanske är för ung för att ha råkat på den slags uttryck. :-)
Annars, javisst, brist på simbassänger råder helt klart. Fast AquaKul eller vad det kommer att heta framöver ska väl öppna igen snart?

stefanbergmark.se sa...

De öppnade i förra veckan. Men mångmiljonsrenoveringen är visst bara en tillfällig lösning. Om ett par år ska hela rasket rivas.

Nej, uttrycket "ener" har jag aldrig hört. Kanske är skånskt och jag är uppvuxen i norrland.

Charlotte W sa...

Aha...just det, nu minns jag att jag hört om det i nyheterna nånstans. Herregud. Det är sånt jag tenderar att förtränga för det är så vansinnigt.
Nä jag tror inte "ener" är skånskt. Men säkert ovanligt. Och uråldrigt.

Anonym sa...

Ah, jag använde väl barndomens dialekt igen, alldelensch (alldeles) omedvetet från vackra norra Ångermanland!

Se om detta förklarar för er och mig:

Vad är du för en?
Vad är ni för ena?
Vad är ni för ener? (-er, pluralis a la min dialekt)

Hade det gått med "fantasilösa ena"?

Eller är "ena" inte ett ord heller? :(

Nytt försök: Vad är ni för två? :)

Charlotte, att inte ha vakter, speciellt med barn närvarande, är som vi säger, "a disaster waiting to happen"!

Nästa steg: Simma nån annanstans.

A-K