onsdag, november 19, 2008

Återupprätta det sociala samhället!

Dagens Uppdrag granskning var helt klart bland deras mest upprörande, och viktiga, reportage överhuvudtaget. Ja, ibland har vi god grävande journalistik på SVT. Ärligt talat, jag är egentligen så upprörd att jag inte kan formulera någon särskilt tankeväckande postning omkring det men jag är samtidigt oförmögen att låta bli att skriva om det. Det är så fasansfullt att redan utsatta människor ska behöva leva i ruckel och bland skadedjur. Vad gäller invånarna på Rosengård så är de redan stämplade som "dåliga hyresgäster" (jag minns det brutala nittiotalet då det talades om att hålla kurser i att bo för invandrare) så det har varit bara alltför lätt för de hänsynslösa värdarna att undslippa sitt ansvar genom att skylla på dem.
Anders Rubin från Malmös kommunledning skyllde på den nationella bostadspolitiken, som vingklippt allmännyttan, och Mats Odell från regeringen skyllde konsekvent på kommunpolitiker som inte tar sitt ansvar. Rubin menade att det bostadsföretag som pekades ut varit ökänt länge men det framstår som väldigt oklart varför det i så fall inte beslutats om tvångsförvaltning av deras hus för länge sedan. Odell å sin sida borde naturligtvis begripa att även den nationella politiken spelar roll. Det är alltför enkelt att skylla den totalt snedvridna verksamhet Malmös kommunala bostadsbolag länge sysslat med - som till övervägande del handlat om skrytprojekt för välbärgade och som dessutom kantats av skandaler gällande svarta listor på oönskade hyresgäster etc - på att allmännyttan nationellt beslutats verka på marknadens villkor. Trots allt har MKB en politiskt tillsatt styrelse och ägardirektiv som är fastställda av kommunfullmäktige och bland annat handlar om att MKB ska ta "sin del av det bostadspolitiska ansvaret". Men den andra delen får kanske tas på nationell nivå. Då gäller det bara att det finns ett socialt tänkande och en vilja att återupprätta vårt havererade sociala samhälle i botten.

4 kommentarer:

vänstra stranden sa...

kan bara hålla med, det var något av det mest vämjeliga jag sett. Och här handlar det om människor som har svårt att föra sin talan - i båda fallen./VS

Charlotte Wiberg sa...

Ja precis! Och samhället tycks ha abdikerat från sitt ansvar.

Anna-Lena Lodenius sa...

Har inte sett veckans program än men det låter som att jag borde göra det. Jättebra att någon tar upp det här som håller på att hända med bostäder, hur det blir mer och mer segregerat. Förra veckan om bostadsrättsombildningar visade ju också hur utförsäljningen av allmännyttan också bidrar till segregeringen. Innerstan i Stockholm är snart etnisk rensad.

Charlotte Wiberg sa...

Ja i Stockholm hade ni ju redan innan ett bostadsproblem från helvetet. Här i Malmö har vi fortfarande blandade områden centralt - vi får hoppas att det kommer att förbli så. Men jag har vänner som håller på med en bostadsrättsombildning, och de berättar att många i deras hus inte upplever att de har något egentligt val, att de måste köpa sina lägenheter för att överhuvudtaget kunna bo bra framöver.