tisdag, november 16, 2010

Iranspecial

Kristianstadsbladets kultursida är idag tillägnad Iran - jag recenserar en bok av Hooman Majd, Emilia Söelund skriver om en serieroman som publiceras på nätet och John Palm konstaterar att "Allting som är kul är förbjudet".

Uppdatering: Lite konfunderad blir jag av Per Jönssons recension av Majd. Jag undrar nästan om vi läst samma bok. Ja delvis har vi ju förstås inte det, eftersom Jönsson också skriver om uppföljaren The Ayatollah's Democracy, vilken jag ännu inte läst. Men när nu Jönsson skriver om Ahmadinejads inställning till judar och "sionism" (ett ord Majd till skillnad från Jönsson konsekvent sätter citationstecken runt), och tycks måna om att framställa denna som acceptabel, undrar jag varför han förbigår de avsnitt som handlar om förintelsekonferensen. Eller från ett stycke som detta, om Majds besök på utrikesdepartementet (s. 96f i boken):

En varm vinterdag 2007 snöade det lätt när jag från ett soligare stadscentrum kom till denna anläggning tjugo minuter för tidigt till mitt sammanträffande med vice utrikesministern för forskning och utbildning och den man som är huvudansvarig för att pränta in Mahmoud Ahmadinejads ideologi i Irans diplomathjärnor. Jag beslöt att stanna strax utanför ingången några minuter och ställde mig i skydd under tak utanför en stor bokhandel som var tillgänglig för allmänheten men ännu inte hade öppnat för dagen. I skyltfönstret fanns exemplar av varje tänkbart politiskt verk från öst till väst, både av persiska författare och många översättningar till farsi som låg ordnade i konstfulla travar på samma sätt som de skulle ha varit i vilken kommersiell bokhandel som helst i väst. En framskjuten plats, nästan mitt i skyltfönstret, intogs av översättningen till farsi av Mein Kampf, med ett fotografi av Adolf Hitler på framsidan. Det var en upprörande bild som jag inte kunde låta bli att stirra på medan jag undrade om president Ahmadinejad personligen hade instruerat ministeriet att ställa fram boken så att alla kunde se den eller om en anställd själv hade förutsett presidentens smak när det gällde politisk litteratur.


9 kommentarer:

Fredrik Stangel sa...

Läs det här, om du inte gjort det redan.
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/hooman-majd-irans-dubbla-ansikte-1.1211763

Charlotte W sa...

Jo, jag läste den för nån timme sen & undrar om vi läst samma bok...
Uppdaterar nog postningen om den imorgon, när jag orkar.

Charlotte W sa...

(Han har ju iofs läst 2 böcker. Den andra måste vara bra mkt annorlunda än den jag recenserade, om Jönssons omdöme är nåt värt öht)

A-K Roth sa...

Tack för intressant kritik av kritikern. Per Jönsson visar sin egen övertygelse ganska så klart, iom frasen "och min egen":

"...Faktum är att Iran hyser Mellanösterns största judiska befolkningsgrupp efter Israel, cirka 30 000 individer som enligt Majds – och min egen – uppfattning lever ett tryggt och harmoniskt liv i den ”islamiska gudsstaten”. Ett drygt dussin synagogor, flera kosherrestauranger och judiska skolor, ett ganska stort judiskägt sjukhus och så vidare. Plus en representant i iranska parlamentet. Är dessa personer troende judar? Ja, de flesta. Är de sionister? Mycket få..."

Jönsson verkar tro att det passar sig att en utomstående bedömer hur "tryggt och harmoniskt" en befolkningsgrupp har det.

Enligt Jewish Virtual Library har den judiska befolkningen i Iran mer än halverats sedan 2004, ner från 80000. Har de som är kvar det så tryggt och harmoniskt trots Jönssons betygelser och märkliga insider information?

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/anti-semitism/iranjews.html

"...The Jews also have a representative in parliament who is obligated by law to support Iranian foreign policy and its Anti-Zionist position..."

Tvingad enligt lagen att stödja den iranska utrikespolitiken och dess anti-zionistiska inställning! Det är tryggt och harmoniskt det. Har någon det tryggt och harmoniskt i Iran? Hur har kurderna det? Kvinnor? Homosexuella?

"...Despite the official distinction between "Jews," "Zionists," and "Israel," the most common accusation the Jews encounter is that of maintaining contacts with Zionists. The Jewish community does enjoy a measure of religious freedom but is faced with constant suspicion of cooperating with the Zionist state and with "imperialistic America" — both such activities are punishable by death. Jews who apply for a passport to travel abroad must do so in a special bureau and are immediately put under surveillance. The government does not generally allow all members of a family to travel abroad at the same time to prevent Jewish emigration. Again, the Jews live under the status of dhimmi, with the restrictions im posed on religious minorities. Jewish leaders fear government reprisals if they draw attention to official mistreatment of their community..."

Kanske Per Jönsson har annan information? Skulle någon infödd jude eller kurd våga klaga om sin lott till Jönsson? Tryggt och harmoniskt var ordet! I hans egen uppfattning. Jisses!

Charlotte W sa...

Tack A-K för intressant och upplysande kommentar! Ja, vem vågar definiera sig som "sionist" i ett land där det verkar ungefär liktydigt med att vara allierad med satan?

Charlotte W sa...

...fast det står ju inte att den judiska befolkningen minskat så mycket sedan 2004. Utan sedan 1979.

A-K Roth sa...

Okey, det är väl sedan 2004 Jönsson har räknat? Slarvig läsning. Islamiska republiken antog 1979 en ny konstitution och det blev som det blev, ett årtal som kanske är mer relevant.

A-K Roth sa...

Undrar om du har läst den bok Nima Dervish skriver om här, "Kärleken är större", en antologi av flera svenskiranier skriven på svenska?:

http://nordicdervish.wordpress.com/2010/12/01/karleken-ar-storre/#respond

Charlotte W sa...

Nope, inte gjort. Tack för tipset!