måndag, juni 25, 2007

Kvinnor som förtrycker kvinnor

Jag gillar Carina Rydberg. Minns hur hon satt och försvarade Per Gunnar Evanders dotter i Fredrik Virtanens pratshov, dottern som angripit faderns sätt att litterärt utnyttja sin familj och Carina Rydberg som själv till synes hämningslöst hänger ut sin omgivning i sina real life-romaner. Mot de andra gästernas hipsteruppfattning att Evanders dotters invändningar mot fadern var värdelösa på grund av hennes anklagelsers bristande litterära kvaliteter hävdade Rydberg allas rätt att "få säga sitt" -- och hade dessutom mage att förklara sig främst vara intresserad av vad som är sant.
Nu har Carina Rydberg sagt ett sanningens ord igen. Hon har lyssnat på diskussionen om Frida Muranius låt Dunka mig gul och blå i P1:s Studio Ett och konstaterar att kvinnors rena, ohämmade sexualitet fortfarande förnekas utrymme -- av andra kvinnor i det här fallet.
Lite mer systerskap och lite mindre förmynderi vore fint.

Ett bisarrt ps: det verkar, apropå detta med förmynderi mot vissa kvinnor, som att DN censurerar bort Isabellas blogg från twinglytjänsten. Det här inlägget var först länkat, sedan efter några timmar mystiskt försvunnet. Hallå...demokrati...yttrandefrihet...?

5 kommentarer:

  1. LÅTEN HANDLAR OM VERKLIGHETEN

    Nyligen har olika radiokanaler vägrat att sända Fridas sommarhit "Dunka mig gul och blå" med förklaringen att de tycker den är sexistisk. Det är ett argument som inte håller eftersom låten inte innehåller fördomsladdad diskriminering och förtryck som riktar sig mot ett specifikt kön.

    Vad den istället gör är att kommentera den sexuella kultur som är mest framträdande i vårt samhälle idag. En kultur som är nära länkad till vår alkoholkultur. Det är ren och skär socialrealism.

    Man kan tolka låten som att den handlar om fri sexualitet, eller kanske ännu hellre "fyllesex", men låten beskriver även (med beundransvärd komik och sarkasm) ensamma människors brist på närhet i en kommersialiserad värld, brådskan, den eviga frustrationen, hur folk hoppar från det/den ena till det/den andra utan att bli någonsin bli nöjda...Ett slit och släng samhälle som vi är sociopsykologiskt präglade av! Alltså är det förklarligt att många människors sexualitet hänger ihop med den präglingen.

    Radiokanalernas bannlysning av låten verkar dock handla om att man inte vill höra hur kvinnor också är präglade av denna sexkultur och därmed verkar bannlysningen inskränka kvinnors rätt till fri sexualitet.

    Ska fri sex finnas, så är det minst sexistiskt om den är lika fri för kvinnor som för män, utan moraliska betänkligheter, men är obetänksam sex (och alla sjukdomar som sprids) verkligen bra för någon av oss? Blir vi inte bara kallare av allt detta "fria sexet", som inte ställer några krav på oss som goda medmänniskor? Hetero-män har haft fritt sex i årtusenden och objektifieringen av kvinnan har varat lika länge. Nu vill vi bara att alla ska få leva efter den patriarkala normen, eller?

    Objektifieringen av kvinnan har tagit nya former, men är lika stark nu som någonsin. I väst är hon värd mest om hon är svältfödd, storbystad och gillar att visa upp sig halvnaken, i andra delar av världen måste hon skylas och gömmas för hennes värde ligger enbart i hennes undangömda sexualitet. Hetero-män har och har haft patent på att behandla kvinnor som sexobjekt, så långt är vi överens.

    Vissa tycker att nu har minsann vi kvinnor tagit över den makten och bör skydda vår rätt att behandla män som sexobjekt, eller vad är det som menas?

    Av någon anledning så tror jag att en fredligare, varmare och mer jämlik värld skapas på andra sätt.

    Vad som hade varit uppfriskande vore om en manlig rap-sångare gjorde en cover på Fridas låt och därmed sjöng om hur han "dagen därpå" ångrade de där hastiga mötena som lämnar honom rätt tom...och i ständig sökan efter värme. Av ännu någon anledning så tror jag att det kommer att dröja.

    Rent retoriskt undrar jag alltså...Varför måste det krävas en kvinna för att en så ärlig låt ska skrivas?

    Om radiokanalerna tänker fortsätta bannlysa en så djuplodande låt som Fridas, så hoppas jag verkligen att de börjar bannlysa alla de amerikanska rap-låtar som verkligen ÄR sexistiska, som inte alls innehåller någon självdistans eller läxa och som präglar våra unga i en slit och släng mentalitet. För även om vissa äldre personer inte förstår de engelska texterna, så kan jag lova att den yngre generationen gör det.

    Lia Sandberg

    SvaraRadera
  2. Det var en lång kommentar Lia.
    Jag förstår hur du tänker men undrar om du inte överdramatiserar lite. Förvirrade, korta sexuella möten mellan människor kanske inte är så lätt att avskaffa? Det finns ju något som heter begär. Visst blir killen i den här låten utnyttjad. Det är väl dock inte det att hon slänger ut honom på morgonen i bakfylleångest som är vad som hyllas av de som gillar låten, utan snarare hennes ohämmade uppraggning.
    För mig är det upprörande den censur låten utsatts för, men också den särskilda granskningen. Är det "rätt" eller "fel" frigjord sexualitet som uttrycks? Är tjejen en glad skit, ett offer med en plågad bakgrund eller ett symptom på att slit- och slängsamhället tagit över våra liv även på den sexuella fronten? Det finns något nedsättande i att tjejen i låten samt tjejen som gjort den blir så problematiserad. Hon tillåts inte fritt uttrycka den här erfarenheten utan att förvandlas till ett "fall".
    Vad jag själv tycker är en annan sak. Vad tycker jag då? Jag blir mest generad när jag hör den. En helt otidsenlig och personlig reaktion. Inte någon jag propsar på ska gälla som norm.

    SvaraRadera
  3. Men allt som kommer ut i offentligheten utsätts för granskning...Sedan kan tolkningarna vara olika och vissa kan vara förtryckande andra frigörande. Sedan är det helt klart sorgligt och förtryckande att Fridas låt bannlysts från radiokanaler som annars spelar vulgär-rap med mycket grövre fraser på engelska.

    Jag tycker Fridas låt är så fenomenal för att den väcker så många tankar och så många reaktioner och just därför har den en musikalisk kvalité som inte borde censureras.

    För mig handlar den om att vi alla borde tänka över det slit och släng samhälle vi lever i och hjälper till att skapa genom vårt beteende. Visst kan inte fyllesex avskaffas, men folk kanske tänker efter en extra gång om "fri sex" inte romantiseras (och urskuldas av alkoholintag och "jag kommer inte ihåg") . Fridas låt romantiserar inget av det, hon är ärlig och rättfram vad gäller både lusten och ångern, vilket är uppfriskande!

    SvaraRadera
  4. Det är långtifrån allt i offentligheten som utsätts för samma typ av granskning & debatt som Fridas låt.
    Men vi är ju överens om det väsentliga att censuren av låten är förtryckande.

    SvaraRadera
  5. oj oj oj att en kvinna 2007 får ha en egen sexualitet och skriva en sång om det utan att för den skull vara ett offer verkar vara oerhört förbjudet i världens mest jämlika land.
    Hur många låtar framförda av män med sexistiska budskap, kvinnoförakt, övergrepp etc produceras och kablas ut via tex M-TV och svensk TV,radio utan att gemeneman ens lyfter på ögonbrynen?
    Min fråga blir därför:Varför Ska vi ta den här låten mer på allvar än all annan populärmusik?
    För att den är skriven av en kvinna och som i låten bryter normen om ett "kvinnligt" beteende, tar för sej, bejakar sej själv, sin sexualitet och sin kropp, blir full och raggar upp en kille istället för tvärt om och beter sej allmänt oansvarsfullt och sedan inte ens känner ånger?
    Nämen Fy! Sådana kvinnor vill vi väl verkligen inte ha!! De utgör ju ett hot mot normen om alla kvinnors och mäns beteenden.
    Världens mest jämlika land stinker just nu lite extra i medierna av könsmaktsordningen.
    Och förtryckta förtrycker som alltid…

    SvaraRadera

Anonyma kommentarer tillåtes inte längre efter det att jag fått en anonym hatkommentar för mycket.
Inställningen "anonym" finns kvar eftersom jag inte tycker att man tvunget ska ha en registrerad nätidentitet för att kommentera - men jag kommer att ta bort helt anonyma kommentarer, och hatkommentarer överhuvudtaget. Life is just too short.