onsdag, juli 16, 2008

Mycket kan man skylla på FRA....

men hör Sverigedemokraternas opinionsframgångar dit? Det tror en SKOP-analytiker som uttalar sig i DN: - Det är mer borgerlig svaghet än oppositionens styrka som återspeglas i väljarbarometern. FRA-frågan och turerna kring riksdagens om- röstningar har minskat tilltron till de etablerade partierna, vilket i sin tur skapar utrymme för Sverigedemokraternas framgång.
Mja, jag tvivlar. SD var på g redan före FRA-debatten och det är ju inte precis som om de har utmärkt sig i den, tvärtom.
Däremot tror jag en ökande allmän otrygghetskänsla, som regeringen gör sitt bästa för att underblåsa med t ex de nya sjukskrivningsreglerna, hjälper till. Och SD mobiliserar enormt ute på nätet, samtidigt som etablerade medier blivit allt mer likriktade och gör lite för att återfå befolkningens förtroende. Vi har en offentlighet som präglas av hänsynslöshet, ytlighet och snabba slogans, vilket skapar ett klimat som passar SD perfekt även om de (fortfarande) inte är de etablerade mediernas mest välkomna gäster.

Skyller på FRA gör också ett gäng högerstudenter på Svenskans Brännpunkt. De reagerar mot den bild av en vänsterinriktad studentgeneration som gavs av företrädare för de rödgröna studentförbunden i söndags. Nä, det är inget fel på studenterna, menar dagens skribenter. "90-talisterna som nu är på väg in i den högre utbildningen ser världen som full av möjligheter och vill ta del av ­dessa både i privat- och yrkesliv. Fler vill starta företag och den egna karriären är viktig. Det är inte oss unga det är fel på, det är politikerna och deras val som är problemet." Och återigen tas FRA upp som ett exempel på hur snett regeringen ("40-talisterna", kallas de här) hamnar i förhållande till Ungdomen. Det är ju en oerhört intressant bild av den friska och i grunden högerinriktade ungdomen som ges i artikeln. Man tänker sig att de tänker sig i grunden vänsterinriktade personer som ett gäng håglösa melankoliker utan intresse för den egna karriären - riktigt sjuka typer alltså. Jag kan inte låta bli att tänka på ryska filmbolaget Mosfilm och deras gamla sovjetlogo - ett friskt och kraftfullt övermänniskopar i arbetarochbonde-attire som höjer hammare och skära mot skyn. Jag tycker att högerungdomens självbild påminner om den. Fast det är förstås inte hammare och skära som lyfts mot skyn. Hellre sedlar kanske, eller speglar. Och det är inte arbetarochbondemundering som gäller utan kritstrecksrandigt. (Dessutom får vi förstås döpa om hela företaget till Måsfilm.) Men det var inte detta jag ville ta upp egentligen, utan hur FRA görs till en slags generalfråga som ska kunna lösa och förklara det mesta i vårt politiska liv just nu. Och som överskuggar allt annat. På ett sätt är det bra - FRA är en viktig fråga av grundläggande demokratisk vikt. Men det är lätt att den får oss att glömma allt det andra det finns anledning att lasta regeringen för - sådant som skiljer höger från vänster och som förmodligen spelar minst lika stor eller större roll för den gängse studentens, eller medborgarens, allmänna politiska världsbild.

Men nu blir det semester! I en vecka sisådär. Eller två. Kanske t o m 3. Läs under tiden: Antigayretorik, Blogge (försök bortse från den uppskruvade retoriken om du är vänsterläsare, koncentrera dig på grundargumentationen), Catti, Opassande.
Och deltag i de mindre seriösa enkätundersökningarna t h!

11 kommentarer:

  1. Trevlig semester!/AR

    SvaraRadera
  2. "Otryggheten" beror inte på regeringen utan på samtliga sju riksdagspartier.

    http://www.riksdagspartiet.se

    I vilket "tryggt" bostadsområde bor du själv, Charlotte Wiberg?

    SvaraRadera
  3. Vilken obehaglig insinuant ton & vilken konstig fråga!
    Jag bor i utkanten av ett område som av många anses vara otryggt. Själv känner jag mig trygg här.

    SvaraRadera
  4. Nejmen, är du här också, Tobias Lindgren.

    Lindgrens kommentar är för övrigt ett mycket kännetecknande belägg för SKOP-analytikerns tes. Sd ses av många, inklusive oftast av sina egna medlemmar, som ett parti mot de etablerade partierna. Att Sd varit på gång även före FRA-debatten behöver inte betyda att man inte vinner på den. I övriga Norden har ju anti-etablissemangspartier inte ofta vunnit på att komma med konstruktiva förslag på problem och kriser, utan snarare på att förhåna de argument och metoder som används.

    SvaraRadera
  5. Men det är klart att SD ser sig själva som en motpol till "etablissemanget" etc. Det är inte det jag ifrågasätter. Men detta är inte den första mätningen där de får över 4 procent, och förra gången var alltså före det att FRA-diskussionen gick igång. Det jag reagerar på är att man använder FRA som "alla frågors svar" f t, på ett slarvigt sätt.

    SvaraRadera
  6. SD´s egen partibloggare Tobias kämpar hårt för att komma in i Riksdagen. Det är nog mer surt sa räven om rönnbären i hans länk riksdagspartiet.
    Sd har placerat sig mellan kd och m och m tackar ej nej därtill. Allt för alliansen.
    Christian Holm som leder moderaternas strategigrupp utesluter inte att Fredrik Reinfeldt skulle låta sig omväljas med sverigedemokraternas stöd?
    FRA symboliserar ett förrakt för individen och eftersom sd ansluter sig till övervakarna har de nog gjort sitt i politiken:)

    SvaraRadera
  7. Sd fick fyra procent innan FRA-debaclet satte igång.

    SvaraRadera
  8. Jo, vår gamla krigslag mot Katolska kyrkan kan ju nu realiseras
    Berlusconis lagar (kk har ju länge sett sig som över lagen)

    med konfiskationslagarna mm (skyddande av brottsling)

    Lägga ner kk

    Och då inte knullkontakt

    Som pedofilerna använt mot små barn och kanske nunnor och korgossar också

    http://katolskaeuhydrahelvetet.blogspot.com/

    en fästing i röven på dom

    SvaraRadera
  9. "Det jag reagerar på är att man använder FRA som "alla frågors svar" f t, på ett slarvigt sätt."

    Du har helt rätt, Charlotte.

    SvaraRadera
  10. Björn: jag hoppas du har rätt (i det där sista - det andra vet jag du har rätt i).

    Tobias: eh, ja...det var ju det jag skrev?

    Anonym: que??

    Jonathan: yeah.

    SvaraRadera

Anonyma kommentarer tillåtes inte längre efter det att jag fått en anonym hatkommentar för mycket.
Inställningen "anonym" finns kvar eftersom jag inte tycker att man tvunget ska ha en registrerad nätidentitet för att kommentera - men jag kommer att ta bort helt anonyma kommentarer, och hatkommentarer överhuvudtaget. Life is just too short.